Олиото поскъпна драстично


Олиото поскъпна драстично
Снимка: iStock

4961

В рамките на 6 месеца олиото е поскъпнало с повече от 70%. Според борсови експерти ръстът се дължи на коронавируса, слабата зърнена реколта и климатичните особености при отглеждането на слънчогледа.

Значително повишаване на цената на растителната мазнина през последните седмици се наблюдава и в по-малките градчета. "Беше 2.90, 2.40 лв. и за нула време стана 3.50 лв.", коментира пред БНТ магазинерът Маргарита Лапкова от град Съединение.

За Иванка Чушкова олиото вече е пределно скъпо. А в други търговски обекти цената е още по-висока. Клиенти пък се жалват, че по веригите цената му стига и до 3.70 лв. за литър, заради което се налага да следят промоциите по магазините.

Слънчогледът е на двойна цена

Същевременно производителите също търсят да купят изгодно суровина, за да не поскъпва още продукцията им. На борсата слънчогледът вече струва двойно повече в сравнение с есента на миналата година.

"След като прибраха реколтата ценовите котировки тръгнаха някъде между 550-600 лева за тон без ДДС. В момента вероятно на продавачите им се иска цената да мине 1000 лева", поясни доц. Александър Дафчев от Националната стокова борса. В същото време складовете на зърнопроизводители от Тракийската низина са празни. Слънчоглед няма.

"Повечето производители още в периода преди Нова година са продали слънчогледа", заяви селскостопанският производител Ангел Вукодинов. Търсенето му обаче продължава да расте. Малките рафинерии оглеждат регионите си за регистрирани земеделски стопани, от които да купят суровина.

Заради високата цена на слънчогледа производителите на олио предвиждат и ограничаване на производството, а това би довело до още по-висока цена по магазините.

Борсовите анализатори отчитат друга тенденция. "В момента сме стигнали в пикови ценови равнища. Навярно колкото повече се доближаваме до жътва, нещата би следвало да се успокояват", обобщи доц. Дафчев.

Производители на растителни масла са категорични, че цената на олиото може да се регулира и ако се спре износа на нерафиниран продукт и слънчоглед. Наличието на държавен резерв също би успокоило пазара.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички