"Лукойл Нефтохим Бургас" най-после ще плати данък печалба


"Лукойл Нефтохим Бургас" най-после ще плати данък печалба
Снимка: iStock

14611

Рафинерията "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас", която от години излиза на загуба и не плаща данъци на българската държава, е излязла на печалба през 2021 г. Според подадения финансов отчет за годината дружеството е на печалба от 75,2 млн. лв. и ще плати данъци върху тях в размер на 7 млн. лв. Положителният резултат идва на фона на отчетена за 2020 г. загуба от 508 млн. лв. и според отчета се дължи основно на новата схема, по която дружеството работи – на ишлеме. "Лукойл" сменя бизнес модела, ще плаща данъци

Заради новата схема на работа на ишлеме тази година финансовият отчет на дружеството е много различен спрямо този от 2020 г. Според договора за процесинг, сключен с нидерландската "ЛУКОЙЛ Бенелукс" от началото на 2021 г. "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" работи на ишлеме и преработва нефтена суровина, която не е негова собственост, а е собственост на регистрираната в Нидерландия компания. Така приходите на нашата рафинерия по линия на външните пазари са всъщност само приходи от такса за преработка на суровината, пише вестник "Сега".

Това е довело до много различна картина както на приходите, така и на разходите, защото суровината вече не се води собственост на компанията. Така приходите на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" за 2021 г. са 1.1 млрд. лв. при 2,9 млрд. лв. за 2020 г., като приходите от външни пазари са много малки. Много намаляват и разходите – защото няма разходи за суровината. Така разходите падат от 3,5 на 1 млрд. лв. Общият резултат е печалба в края на годината и плащане на данък на държавата. "Лукойл Нефтохим" остава най-голямата компания в България

Според публикация на депутата от "Демократична България" Владислав Панев дружеството е предпочело да не си спестява данъка чрез възможността да приспадне загуби от предходни години, каквито съществуват. Като причина за отрицателните резултати на рафинерията назад в годините специалисти посочват използването на трансферно ценообразуване, при което дружеството в България трупа загуби, а печалбата се изнася.

В "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" бе разпоредена данъчна ревизия, която за периода 2009-2014 г. доведе до увеличение на данъчния резултат с общо 519,5 млн. лв. Рафинерията не обжалва констатациите. През 2021 г. е текла ревизия и за дълимия корпоративен данък за 2015 г., но приключването ѝ се забави и резултатите още не са ясни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Обръща ли се държавата срещу ЛУКОЙЛ?

 

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички