Mercedes-Benz окончателно напуска Русия


Mercedes-Benz окончателно напуска Русия
Снимка: Mercedes-Benz

4764

Mercedes-Benz се оттегля изцяло от руския пазар и ще продаде дялове в своите дъщерни дружества за промишлени и финансови услуги на местен инвеститор. Бизнесът на германският автомобилен производител в Русия ще бъде продаден на търговската верига на автомобили "Автодом", пише Reuters.

Сделката не се очаква да доведе до други значителни ефекти, що се отнася до рентабилността и финансовото състояние на групата, освен отчетените през предходните тримесечия, твърди финансовият директор на Mercedes Харалд Вилхелм, представяйки резултатите за третото тримесечие. "Окончателното приключване на сделката зависи от одобрението на властите и изпълнението на договорените условия", посочва Вилхелм.

Германската компания превръща се в поредния голям автомобилен производител, който напуска страната. Този месец японската Nissan понесе загуба от 687 млн. долара, като прехвърли бизнеса си в Русия на държавна компания за едно евро, повтаряйки по-ранен ход на Renault, който продаде мажоритарния си дял в руската АвтоВАЗ за една рубла. Символично: Nissan продава бизнеса си в Русия за 1 евро

И Nissan, и Renault включиха шестгодишни клаузи за обратно изкупуване. Руският всекидневник Ведомости цитира източник, който казва, че сделката с Mercedes може да включва подобна клауза.

Делът от 15% на германската компания в руския производител на камиони "Камаз" няма да бъде засегнат от планираната сделка и трябва да бъде прехвърлен на Daimler Truck тази година, както е планирано, съобщават от Mercedes.

Автодом ще избере технологичен партньор, който да продължи да управлява производствените мощности в индустриалната зона Есипово северозападно от Москва, където Mercedes-Benz има автомобилен завод.

Германската компания спря производството си в Русия в началото на март, a в края на август стана ясно, че иска да продаде завода си близо до Москва. Mercedes Benz планира да продаде завода си в Московска област

"Основните приоритети при съгласуването на условията на сделката бяха максимално изпълнение на задълженията към клиенти от Русия както по отношение на следпродажбено обслужване, така и по отношение на финансови услуги, както и запазване на работни места на служители в руските подразделения на компанията", казва в изявление Наталия Корольова, изпълнителен директор на руското подразделение на Mercedes.

Асоциацията на европейския бизнес съобщи, че 9558 автомобила Mercedes са били продадени в Русия от януари до септември, което е спад от 72,8% спрямо година по-рано. Руската автомобилна индустрия е в клинична смърт

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

АвтоВАЗ временно спира работа

Mercedes, Adidas, Hugo Boss: Как им повлия бягството от Русия

Какви са щетите за Русия от западните санкции?

Санкциите върнаха Русия в социализма - липсват основни стоки

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички