Microsoft е напът да изпревари Apple като най-скъпата компания в света


Microsoft е напът да изпревари Apple като най-скъпата компания в света
Снимка: iStock

1151

Поевтиняването на анлциите на Apple неотдавна, вследствие на опасенията относно продажбите на iPhone, постави технологичния гигант от Сицилиевата долина в опасност да бъде изпреварен от Microsoft като компанията с най-голяма пазарна капитализация в света, предава Reuters.

Опасенията относно търсенето на смартфони понижиха цената акциите на Apple с 4% от началото на 2024 г., след като през 2023 г. поскъпнаха с 48%. Книжата на Microsoft повишават стойността си с около 2% тази година – след скок в цената от 57% през 2023 г.

Акциите на Apple изгубиха 0,4% от стойността си вчера, докато тези на Microsoft добавиха 1,6%, което заплаши допълнително лидерската позиция на производителя на iPhone. Пазарната капитализация на Apple в момента е 2,866 трлн. долара, докато тази на Microsoft възлиза на 2,837 трлн. долара.

Пазарната капитализация на Apple достигна връх от 3,081 трлн. долара на 14 декември, докато тази на Microsoft нарасна до 2,844 трлн. долара на 28 ноември.

Снимка: iStock

Продажбите на iPhone в Китай паднаха с 30% през първата седмица на 2024 г., според анализатори на Jefferies, което засилва признаците за нарастващ конкурентен натиск от страна на Huawei и други местни конкуренти.

Продажбите на комплекта за смесена реалност Apple Vision Pro започват на 2 февруари в САЩ, което е най-голямото представяне на продукт на Apple от пускането на iPhone през 2007 г. В свой доклад от понеделник обаче UBS прогнозира, че продажбите на Vision Pro ще бъдат „относително несъществени“ за печалбата на акция на Apple за 2024 г.

От 2018 г. насам Microsoft отнема на няколко пъти водачеството от Apple като най-скъпата компания в света, като за последно това се случи през 2021 г., когато опасенията относно недостига по веригата на доставки във връзка с пандемията от COVID-19, засегнаха цената на акциите на производителя на iPhone.

Акциите и на двете технологични компании изглеждат сравнително скъпи спрямо очакваните им печалби, което е често използван начин за оценяването на публични компании. Акциите на Apple се търгуват при съотношение цена/печалба от 28 – доста над средното ниво от 19 за последните 10 години, показват данни на LSEG. Тези на Microsoft търгуват при съотношение около 31, което също е над средното ниво от 24 за последните 10 години.

Снимка: iStock

В последния си тримесечен отчет през ноември Apple предостави прогноза за продажбите по време на празниците, която не оправда очакванията на Уолстрийт.

Осреднените очаквания на анализаторите са за ръст на приходите на Apple с 0,7% - до 117,9 млрд. долара за последното тримесечие, според LSEG. Това би означавало и първо увеличение на тримесечните прохди на годишна база от четири тримесечия. Apple ще обяви резултатите си на 1 февруари.

Анализаторите очакват Microsoft да обяви 16% ръст на приходите до 61,1 млрд. долара, вследствие на продължаващия растеж на облачния ѝ бизнес.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Коя компания ще е стане първата с пазарна капитализация от 4 трлн. долара?

Инвеститорите загубиха 178 млрд. долара през 2023 година. Защо?

Microsoft въвежда нов клавиш за изкуствения интелек

Microsoft добави 63 млрд. долара към пазарната си стойност след привличането на Сам Алтман

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички