Microsoft добави 63 млрд. долара към пазарната си стойност след привличането на Сам Алтман


Microsoft добави 63 млрд. долара към пазарната си стойност след привличането на Сам Алтман
Снимка: iStock

1381

След отстраняването на главния изпълнителен директор Сам Алтман, бъдещето на OpenAI е под въпрос и крайните последици са неясни. С по-голямата част от служителите на OpenAI, готови да последват Алтман в Microsoft, стартиращата компания, която донесе ChatGPT на света, изглежда като празна черупка, пише Yahoo Finance, като цитира Fortune.

Но има един ясен победител. Microsoft добави 63 млрд. долара към пазарната си капитализация след затварянето в петък, според изчисленията на Fortune. Решението на главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела да привлече Алтман добави 63 млрд. долара към пазарната капитализация на технологичната компания. Акциите ѝ достигнаха вчера цена от 377.44 долара за брой – най-високата стойност в историята.

ОЩЕ: Уволненият директор на ChatGPT бързо си намери нова работа

Това е забележителен обрат на събитията за Microsoft, който лесно би могъл да бъде най-големият губещ в аферата. Microsoft вложи 13 млрд. долара в стартъпа и превърна технологията на OpenAI в крайъгълен камък на продуктовата си гама, вплитайки я във всичко – от Office365 до GitHub.

Сам Алтман

Снимка: Getty Images

В петък, след освобождаването на Сам Алтман, те загубиха 2% от стойността си от 373 долара на 367 долара на акция, което е забележителна загуба за компания с пазарна капитализация, близо до 3 трлн. долара.

Привличането на Алтман в Microsoft е сериозно постижение за Сатя Надела. „Ако Microsoft не беше привлякъл Алтман, той можеше да отиде в Apple, Google, Amazon или друга технологична компания“, пише анализаторът Дан Айвс от Wedbush.

Анализаторите на Macquarie Equity Research го описаха кратко в заглавието на своята бележка до инвеститорите на Microsoft: „Когато стигнете до краля, най-добре е да не пропускате.“

Снимка: iStock

Сега Microsoft ще наеме двама от най-влиятелните служители на OpenAI и ще запази огромния си дял в стартъпа. OpenAI от своя страна назначи бившия ръководител на Twitch Емет Шиър за временен изпълнителен директор. Не е ясно как ще изглежда новият изследователски екип на Microsoft, но назначаването на Алтман със сигурност беше сериозен ход на Надела.

„Нямаме търпение да им предоставим ресурсите, необходими за успеха им“, заяви Сатя Надела в публикацията, предполагайки, че Microsoft може да е склонен да наеме хора верни на Алтман, които също напуснат OpenAI. „Очакваме с нетърпение да опознаем Емет Шиър и новия ръководен екип на OpenAI и да работим с тях“, добави той.

Алтман отговори на X, „мисията продължава“.

Докато покачването на акциите със сигурност ще зарадва ръководството на Microsoft, не всичко обаче е слънчево. Сега компанията е отговорна за изграждането (и за разходите за) новата изследователска организация за изкуствен интелект под ръководството на Алтман и Брокман. И още може да се наложи да плати милиарди по съществуващи договори на новосъздадената компания, както съобщи главният редактор на Fortune Алисън Шонтел.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой е новият изпълнителен директор на OpenAI, заменил Сам Aлтман?

Уволниха шефа на ChatGPT

Директорът на OpenAI смята, че изкуственият интелект може да унищожи човечеството, но все пак иска да се използва

Как изкуственият интелект промени Черния петък тази година?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички