Microsoft е пред антитръстово разследване в ЕС


Microsoft е пред антитръстово разследване в ЕС
Снимка: iStock

2954

Вероятно през следващите месеци американската корпорация Microsoft ще бъде изправена пред антитръстово разследване от страна на ЕС, след като дискусиите по въпроса, водени между компанията и надзорния орган на Съюза, изглежда са стигнали до задънена улица. Това са посочили пред Reuters запознати източници.

Технологичният гигант, който беше глобен с 2,2 млрд. евро (2,4 млрд. долара) през предходното десетилетие във връзка с практики, нарушаващи правилата за конкуренция на ЕС, включително обвързване или групиране на два или повече продукта на компанията, сега се озова под прицела на регулаторите на ЕС, след жалба през 2020 г. от конкурента му Salesforce за приложението Slack.

Microsoft добави безплатно приложението Teams към платформата си Office 365 през 2017 г., като приложението в крайна сметка замени бизнес приложението за съобщения и видео чатове Skype for Business.

Според приложението за съобщения на Saleforce – Slack, Microsoft несправедливо е интегрирал приложение Teams в своята платформа Office 365.

Microsoft започна преговори с ЕК миналата година в опит да предотврати евентуално разследване. Наскоро компанията предложи да намали цената за своя продукт Office 365, без в него да е вградено приложението Teams.

ЕК ще осигури равни условия за бизнеса и ще даде на потребителите по-голям избор, като цели да постигне по-голямо намаление на цените спрямо предложеното от Microsoft, посочиха източниците.

„Ние продължаваме да си сътрудничим с ЕК в нейното разследване и сме отворени за прагматични решения, които да отговарят на опасенията и обслужват подходящо клиентите“, заяви говорител на компанията.

Компанията, която рискува глоба до 10% от глобалния си оборот, ако се установи нарушение на антитръстовите правила на ЕС, още може да се съобрази с притесненията на ЕК, преди съответният надзорен орган да започне разследване.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Microsoft с милионна глоба заради нарушения, засягащи деца

Глоби за Microsoft в САЩ заради санкциите срещу Русия

Microsoft се произнесе: Изкуственият интелект ще нанесе сериозни щети

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички