Заради санкциите срещу Русия: Microsoft ще трябва да плати глоби, но не чак толкова големи


Заради санкциите срещу Русия: Microsoft ще трябва да плати глоби, но не чак толкова големи
Снимка: Getty Images/Guliver

1579

Глобалната технологична компания Microsoft ще трябва да плати граждански глоби на обща стойност 3,3 млн. долара за предполагаеми и явни нарушения на американските закони за експортен контрол и санкции, съобщиха в съвместно изявление министерствата на финансите и на търговията на САЩ, предаде БГНЕС, позовавайки се на Анадолската агенция.

Служители на Microsoft Russia са накарали друго дъщерно дружество на Microsoft да сключи или продаде споразумения за лицензиране на софтуер, които биха позволили прехвърлянето или достъпа до софтуер в седем случая между декември 2016 г. и декември 2017 г. - което е нарушение на американски държавен санкционен режим, заявиха от Министерството на финансите.

Microsoft доброволно разкри нарушенияta пред Бюрото за промишленост и сигурност (BIS) към Министерството на търговията и Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите в САЩ, се казва в изявлението. В него се допълва, че технологичната компания е сътрудничила на съвместното разследване, проведено от BIS и OFAC, и е предприела коригиращи мерки след откриването на въпросното поведение, което е предшествало контрола върху износа и санкциите, наложени във връзка с продължаващата война в Украйна от страна на Русия.

Въпреки че BIS наложи административно наказание от над 600 000 долара на Microsoft, включващо нейното дъщерно дружество Microsoft Rus LLC, или Microsoft Russia, компанията се споразумя и с OFAC и се съгласи на гражданска санкция от почти 3 милиона долара за разрешаване на 1 339 нарушения на разпоредбите за санкции, включващи Украйна/Русия, Куба, Иран и Сирия. Според изявлението BIS е предоставила на Microsoft кредит в размер на 276 000 долара под условие, че Microsoft изпълни изискванията си по споразумението за уреждане на спора с OFAC.

ОЩЕ: Технологичният гигант Microsoft е укрил плащането на милиарди долари данъци

"Американските компании ще бъдат държани отговорни за дейностите на своите чуждестранни дъщерни дружества. Както показва това координирано решение, BIS и OFAC ще работят заедно, за да гарантират, че законите на САЩ за експортен контрол и санкции се прилагат ефективно, където и да е по света, където е извършено съответното поведение", заяви помощник-секретарят по експортното правоприлагане Матю С. Акселрод.

Директорът на OFAC Андреа Гаки заяви, че случаят с Microsoft подчертава рисковете, с които технологичните компании могат да се сблъскат, когато участват чрез чуждестранни дъщерни дружества, дистрибутори и търговци.

След Microsoft: Google също инвестира в стартъп за изкуствен интелект

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички