Милиардерът Владимир Потанин спасява Societe Generale от бизнеса ѝ в Русия


Милиардерът Владимир Потанин спасява Societe Generale от бизнеса ѝ в Русия
Снимка: Getty Images

5519

Една от най-големите френски банки – Societe Generale окончателно се отказва от бизнеса си в Русия, присъединявайки се към вълната от напускащи западни компании след нахлуването на руската армия в Украйна. Банката "Сосиете Женерал" напуска България

Банката вече е договорила продажбата на руската "Росбанк", както и на застрахователния си бизнес на финансовата компания "Интеррос капитал" на руския олигарх Владимир Потанин. Société Générale притежава почти 100% от руската банка.

Изтеглянето от руския пазар ще се случи през следващите седмици, след одобрение от регулаторните органи, като ще струва на финансовата институция 3,1 млрд. евро (3,4 млрд. долара). Отражението от продажбата на банковите и застрахователните активи в Русия върху базовия собствен капитал от първи ред се очаква да бъде около 20 базисни пункта, посочват от френската банка.

Досега Société Générale подхождаше предпазливо именно заради собствеността си в "Росбанк", която има близо 12 000 сътрудници и милиони клиенти – руски граждани и фирми. Но още в края на февруари френската банка спря финансирането на търговски сделки със суровини от Русия поради опасения от въздействието на западните санкции срещу Москва.

Безболезнено оттегляне

Руската банка продължава да работи по обичайния начин и ще запази ръководния си екип, оглавяван от председателя на управителния съвет Иля Поляков. "Росбанк" ще запази статута си на предпочитан партньор на Société Générale в Русия и ще продължи да следва високи международни стандарти за корпоративно управление и управление на риска в дейността си", заявиха от банката пред руското бизнес издание РБК.

Според източник на медията, близък до сделката, излизането на френската банка от "Росбанк" следва "цивилизования модел" на напускане на чуждестранни компании, споменат по-рано от Потанин. "Бизнесът получава нов руски собственик, като същевременно запазва стабилността, работните места и възможностите за развитие".

"Когато казвам, че не подкрепям национализацията, а казвам, че не трябва да я правим, всъщност се оказва, че харчим публичните си средства, за да купуваме акции на чужди компании. Няма нужда от това. Това може да стане с лични средства… И за да се намерят частни инвеститори, местни или чуждестранни, които да искат да придобият такъв вид собственост, това придобиване трябва да е напълно законно. В противен случай това би било по-скоро рекет", каза бизнесменът пред РБК през март. Руски олигарх: Национализацията на фирми връща Русия в 1917-а

Владимир Потанин е един от най-богатите руснаци и сред най-приближените бизнесмени на президента Владимир Путин. Състоянието му се оценява на 29,6 млрд. долара, според Индекса на милиардерите на Bloomberg. Той е президент на металния гигант "Норилск Никел" - най-големият производител на никел в света и водещ производител на паладий и мед.

И преди това "Росбанк" бе собственост на "Интеррос", но между 2006 и 2011 г. контролният пакет акции на банката е придобит от Societe Generale. По-късно към "Росбанк" се присъединяват Delta Credit и Rusfinance.

Решението на Société Générale да се оттегли от Русия е най-решителното сред най-големите европейски банки с операции в страната. Raiffeisen Bank International и UniCredit също обмислят бъдещето си в страната. Трите банки са най-големите на континента, които имат бизнес в Русия. Най-голямата руска банка напуска Европа

Още две водещи френски банки ограничават бизнеса си в Русия

Миналия месец други две водещи френски банки BNP Paribas и Crеdit Agricole обявиха една след друга, че спират напълно дейностите си в Русия. Обхватът на тези решения обаче остана ограничен, тъй като се отнася само за инвестиционното банкиране и финансирането.

На 22 март BNP Paribas изпрати комюнике, разпространено от агенция Bloomberg, в което посочва, че нейният руски филиал, BNP Paribas ZAO, свързан към Корпоративната и инвестиционна банка (CIB), вече няма да обработва трансакции на клиентите си от края на март.

Crеdit Agricole е спряла от началото на войната всякакво финансиране на руски предприятия и всяка търговска дейност в страната. Филиалът ѝ Crеdit Agricole CIB в Русия има 170 руски служители и вече не извършва банкиране на дребно. Миналата година печалбата ѝ след данъци и такси е била 3,7 млн. евро.

BNP Paribas, Crеdit Agricole и Société Générale са трите най-големи френски банки, като общият им капитал е близо 6 трилиона долара.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Shell напуска Русия, затваря 500 бензиностанции

Stellantis напуска окончателно Русия и мести завода си в Западна Европа

200 000 души са работили в чуждите компании, напуснали Русия

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички