Москва забрани на UBS и Credit Suisse да се разпореждат с дъщерните си дружества в Русия


Москва забрани на UBS и Credit Suisse да се разпореждат с дъщерните си дружества в Русия
Снимка: iStock

2529

Московски съд е забранил на швейцарската банка UBS и наскоро придобития от нея кредитор Credit Suisse да се разпореждат с дялове в техните руски дъщерни дружества. Това показват съдебни документи по дело, заведено от местната „Зенит Банк“, която се опасява, че ще претърпи загуби, ако швейцарските банки напуснат Русия, пише Reuters.

„Зенит Банк“ посочва пред съда, че руските дъщерни дружества на UBS и Credit Suisse се готвят да прекратят дейността си в Русия, което би застрашило местния кредитор от загуби заради заем, отпуснат през октомври 2021 г.

Руската банка се присъедини към споразумение за предоставяне на синдикиран заем на базираната в Люксембург земеделска фирма Intergrain, на която Credit Suisse е била кредитен агент, става ясно от изявлението ѝ.

През ноември 2021 г. „Зенит Банк“ е прехвърлила 20 млн. долара на Intergrain. След като западните санкции заради войната обхванаха руската банка, Credit Suisse я е уведомил, че няма да превежда плащания към нея от Intergrain.

Credit Suisse и UBS отказват коментар по темата.

Русия предприе мерки срещу отлива на инвестиции и капитали от страната след началото на войната в Украйна. Правилата изискват президентът да одобри прекъсването на връзките на чуждестранните банки с местния бизнес.

Според съдебните документи „Зенит Банк“ е подала молба за временни мерки и е поискала от съда да конфискува средства, които принадлежат на UBS и Credit Suisse, и да забрани разпореждането с техни акции.

Искането на „Зенит Банк“ за конфискация на средства не е удовлетворено. Насрочено е следващо съдебно заседание за 14 септември.

Московски съд миналата седмица конфискува активи на Goldman Sachs в Русия, включително 5% дял в най-големия търговец на дребно на играчки в страната „Детский мир“, по искане на банка „Откритие“. Местната банка твърди, че американският кредитор ѝ дължи 615 млн. рубли, сочат съдебни документи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Инвеститори на дребно в Credit Suisse оспорват в съда придобиването ѝ от UBS

UBS плаща милиарди неустойка за предполагаема измама с ипотечно обезпечени книжа

UBS прекратява споразумение с швейцарското правителство за Credit Suisse 

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички