Мъск представи новото лого на Twitter с буквата "Х"


Мъск представи новото лого на Twitter с буквата "Х"
Снимка: Getty Images

2624

Предприемачът Илон Мъск и главният изпълнителен директор на Twitter Линда Ясарино представиха новото лого на социалната медия в понеделник, включващо огромна бяла буква „Х“ на черен фон, което ще замести познатия символ на синьо птиче, предава Reuters.

„Х е тук! Да го направим“, написа в Twitter Ясарино, която публикува и снимка на логото, прожектирано върху офисите на компанията в Сан Франциско.

Профилът на Ясарино и този на Мъск са с логото „Х“, макар че синьото птиче на Twitter още се вижда на места в платформата. Хаштагът #GoodbyeTwitter, свързан със старото лого, е сред най-популярните в платформата в момента, като някои потребители критикуват новото.

Мъск заяви в публикация в неделя, че иска да смени логото на Twitter и пусна анкета сред милионите си последователи дали би им харесало цветовата схема на сайта да премине от синьо в черно.

 

 

Той публикува снимка на стилизирана буква „Х“ на черен фон с космическа тематика. Той също нарече логото временно и написа в социалната мрежа, че „скоро ще се сбогуваме с марката Twitter и постепенно с всички птици“. В отговор на въпрос как ще се казват вече туитовете (т.е. съобщенията в Twitter), Мъск отговори с „x’s” – „ексове“.

Оригиналното лого на Twitter е създадено през 2012 г. от екип от трима души. „Логото беше създадено, за да бъде простичко, балансирано и четливо в много малки размер, почти като малка буква „е“, написа в Twitter Мартин Грасър, един от дизайнерите.

Март Роудс, ръководител на стратегиите в творческата агенция House 337, казва за Reuters, че промените в бранд, толкова установен в популярната култура, носят риск.

„Само няколко бранда са се превърнали в нарицателни или се възприемат като световни новинарски платформи толкова често, колкото Twitter. Всичко, което прави за хората по-трудно да откриват или да искат да отворят приложението от претрупани екрани на телефоните си, рискува да засегне употребата“, отбелязва той.

Едно приложение за всичко

Седмици преди да завърши придобиването на Twitter миналата година, Мъск каза, че купуването на компанията ще ускори амбицията му да създаде „приложение за всичко“, наречено „X“, в рамките на 3 до 5 години.

Мъск купи x.com обратно от PayPal през 2017 г., като заяви, че носи „сантиментална стойност“. Мъск беше съосновател на x.com като онлайн банка през 1999 г., по-късно се трансформирала се в PayPal.

Въпреки че официалната страница на Twitter в платформата е преименувана на „X“, домейнът x.com не е активен.

„X е бъдещото състояние на неограничена интерактивност – съсредоточена в аудио, видео, съобщения, плащания/банкиране – създавайки глобален пазар за идеи, стоки, услуги и възможности“, написа в медията Ясарино в неделя.

Ясарино, бивш ръководител на рекламата в NBCUniversal и която зае поста на главен изпълнителен директор на Twitter на 5 юни, пое позицията в момент, когато платформата за социални медии цели да обърне спада в приходите от реклама.

След придобиването на Twitter компанията се сблъска с бурни времена на съкращения, рязък спад на рекламодателите и бързия възход на Threads, отговора на Meta на Twitter.

„Последните няколко месеца бяха бурни за Twitter и не мисля, че нова марка ще реши всичко. Тук става въпрос не толкова за преоткриване на Twitter, а за изграждане на марка около империята на Илон Мъск, включително SpaceX, където брандирането „X“ наистина се свързва малко по-тясно“, смята Дрю Бенви, главен изпълнителен директор на консултантската компания за социални медии Battenhall.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Twitter сменя логото си

Как инвеститор в Tesla постигна 14 800% доходност благодарение на 27-годишен анализатор?

Най-богатият човек в света загуби 20 млрд. долара за ден

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички