Най-богатият човек в света загуби 20 млрд. долара за ден


Най-богатият човек в света загуби 20 млрд. долара за ден
Снимка: Getty Images

5770

Състоянието на Илон Мъск, най-богатият човек в света, намаля с 20.3 млрд. долара в четвъртък тази седмица, след като Tesla предупреди, че може да продължи с понижаването на цените на своите електрически автомобили, което предизвика поевтиняване на акциите на компанията.

Нетното състояние на Мъск намаля до 234.4 млрд. долара, според данните на Bloomberg Billionaires Index, което е седмото най-голямо понижение в историята на подреждането. Спадът в богатството затваря допълнително ножицата между Мъск и Бернар Арно, който се нарежда на второ място в света по-най-високи нетно лично състояние, възлизащо на 201 млрд. долара или с около 33 млрд. долара по-малко от това на Мъск.

Илон Мъск не е единственият американски милиардер, който имаше тежък ден. Състояниято на основателя на Amazon Джеф Безос, Лари Елисън от Oracle, бившия изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър, шефа на Meta Platforms Марк Зукърбърг и съоснователите на Alphabet Лари Пейдж и Сергей Брин, намаля с общо 20.8 млрд. долара след като технологично ориентираният индекс Nasdaq 100 записа понижение от 2.3%, пише Bloomberg.

Акциите на Tesla поевтиняха с 9.7% до 262.90 долара за брой в Ню Йорк, което е най-големият спад от 20 април насам, след като компанията предупреди за евентуални предстоящи удари по доходността.

Илон Мъск стартира нова компания за изкуствен интелект в опит да конкурира ChatGPT

Месеци на понижения се отразиха върху брутния марж в автомобилостроенето, който падна до четиригодишно дъно през второто тримесечие на тази година. Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск посочи в сряда, че компанията ще трябва да продължи с понижаването на цените, ако лихвените проценти продължат да се покачват.

52-годишният Илон Мъск дължи голяма част от богатството си на своя дял в Tesla, както и на притежанията си в Space Exploration Technologies (SpaceX) и Twitter.

Богатството на Мъск е нараснало с около 118 млрд. долара през тази година, след като акциите на Tesla поскъпнаха със 136% за периода.

Нетното състояние на 74-годишния Бернар Арно е нараснало с 39 млрд. долара през тази година до 201.2 млрд. долара. Акциите на базираната в Париж LVMH са добавили към цената си 26% през настоящата 2023 година.

Финансовото представяне на Tesla се оказа изненада за милиарди

Най-заможните хора в света станаха още по-богати заради бума на изкуствения интелект

Кои са градовете с най-много милиардери в света?

Kолко пари са нужни, за да се считаш за богат в САЩ?

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички