Най-богатият човек в Африка откри рафинерия за 20 млрд. долара


Най-богатият човек в Африка откри рафинерия за 20 млрд. долара
Снимка: iStock

13796

В началото на тази седмица Нигерия пусна в експлоатация петролната рафинерия Dangote, считана за ключов проект, който може да прекрати зависимостта на страната от вноса на горива.

Президентът на Нигерия Мухамаду Бухари въведе в експлоатация рафинерията с капацитет 650 000 барела на ден, намираща се в свободната търговска зона Lekki в комерсиалния център Лагос, на събитие, на което присъстваха някои държавни глави от Западна Африка.

Огромната рафинерия, оценявана на 20 млрд. долара, е изградена от Dangote Group, която се притежава от най-богатия човек в Африка Алико Данготе. Предвижда се съоръжението да произвежда до 53 млн. литра бензин на ден, както и 4 млн. литра дизел дневно и 2 млн. литра авиационно реактивно гориво на ден, предава CNN.

Очаква се рафинерията да реши някои от петролните проблеми на Нигерия. Въпреки, че страната е един от най-големите производители на петрол в Африка, Нигерия страда от липса на капацитет за рафиниране на собствения си нефт.

Голяма част петролните продукти в страната се внасят от други държави като Индия, Белгия, ОАЕ и Нидерландия.

Рекорд: Петролният гигант Saudi Aramco с печалба от 161,1 млрд. долара за 2022 година

Между 2015 и 2019 година разходите за внос на рафинирани петролни продукти надхвърлят износа с 58.5 млрд. долара, според петролната организация ОПЕК.

Липсата на капацитет за рафиниране представлява много проблеми за Нигерия, като харченето на милиарди долари за внос всяка година и високо изложение на рисковете от прекъсване на местните доставки на гориво.

Европейският енергиен пазар е изправен пред три ключови предизвикателства през тази година

Рафинерията Dangote е важен проект, тъй като се очаква да реши тези проблеми чрез удвояване на капацитета за рафиниране на страната, както и чрез увеличаване на търсенето на горива на местна почва и генерирането на чуждестранна валута за страната чрез износ.

„Ще има постоянна наличност на висококачествени горива за нашия транспортен сектор, като рафинерията също ще направи достъпни за нашите индустрии и важни сурови материали за широка гама производства”, казва Данготе, който частично финансира изграждането на рафинерията.

Индия ли ще замести Китай като двигател на световната икономика? Не

Около 50% от средствата, използвани за построяването на рафинерията, идват от капиталова инвестиция на Данготе, докато останалата половина идва чрез дългово финансиране от банки като Access и Zenith.

„Изградихме рафинерия с капацитет да произвежда 650 000 барела на ден чрез един единствен влак (една единствена единица за дестилация) – която е най-голяма в света… Спряхме се на мощност, проектирана с най-съвременна технология и мащаб в капацитет, който ще промени играта в Африка и световния пазар”, добави Данготе.

Индия - новият най-голям доставчик на петролни продукти за Европа?

Ръководителят на Централната банка на Нигерия Годуин Емефиеле коментира, че рафинерията „е повече от способна да посрещне цялото вътрешно потребление на гориво в Нигерия, имайки предвид производствения ѝ капацитет.”

„Нигерия може да бъде самодостатъчна във всички продукти, които консумираме, и в същото време да изнася нашата излишна продукция към останалия свят.”, казва той.

Президентът на Гана Нана Акуфо-Адо, който също присъства на събитието, описва рафинерията Dangote като „грандиозен проект“, който „прави Западна Африка по-добра и по-силна“.

Кои страни ще понесат най-голям удар при цена на петрола от 100 долара?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички