Европейският енергиен пазар е изправен пред три ключови предизвикателства през тази година


Европейският енергиен пазар е изправен пред три ключови предизвикателства през тази година
Снимка: iStock

2724

Европа може и да свърши добра работа в намаляването на зависимостта си от руските петрол и газ и овладяването на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, но все още има проблеми за решаване, става ясно от думите на шефа на Международната агенция по енергетика.

„Европа бе способна да трансформира енергийните си пазари, намалявайки делът на руския газ до по-малко от 4%, а икономиката ѝ продължава да не изпада в рецесия”, казва Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ, в интервю за американската медия CNBC.

„Европейските емисии намаляха… а газовите хранилища са на много прилични нива”, казва Бирол, говорейки в кулоарите по време на срещата на Г-7, провеждана в Хирошима, Япония.

Русия традиционно играе основна роля в световната енергетика, но зависимостта на западните страни от руската енергия бе сериозно намалена, като те продължават да налагат нови санкции, за да накажат Русия за нейната продължаваща инвазия в Украйна.

"Газпром" смята да нагнети рекордни газови количества за следващата зима

„Европейските страни свършиха добра работа…миналата зима”, казва шефът на МАЕ, подчертавайки, че регионът е успял да не угася лампите и да задържи зимната криза далеч, частично благодарение на по-меката от очакваното зима.

Въпреки всичко това, Бирол предупреждава, че енергийният пазар на региона продължава да е изправен пред три основни предизвикателства през тази година.

Китай

Световните енергийни доставки бяха изобилни през миналата година, когато Китай все още се намираше под строгите си COVID локдауни и купуваше по-малко петрол и природен газ поради забавянето в икономическата активност. Сега обаче не може да се каже същото и Европа може да посрещне по-големи предизвикателства зима през тази година.

Търсенето на LNG (втечнен природен газ) от Китай се очаква да се покачи през втората половина на годината, казва Бирол, добавяйки, че вносът на газ в страната е ключов измерител на търсенето на газовите пазари.

Но Бирол вярва, че ситуацията може и да не е толкова затегната – цените може да са по-меки спрямо очакваното и като цяло той не очаква „голям бум” на вноса от страна на Китай.

Кои страни ще понесат най-голям удар при цена на петрола от 100 долара?

Относно петрола, сценариите са различни, казва той. Изходът на Китай от политиките на нулев COVID през декември миналата година провокира скок в търсенето, като МАЕ прогнозира през тази година търсенето на петрол да нарасне с над 2 млн. барела на ден.

Поради това не е изненада, че Китай, вторият най-голям вносител на петрол в света след САЩ, ще оформя близо 60% от покачването в търсенето, отбелязва Бирол.

Дългът на САЩ

Участниците на световния енергиен пазар също така следят ситуацията с преговорите между Белия дом и Републиканската партия относно таванът на щатския дълг. Без споразумение САЩ може да бъде изправен пред дефолт (неизпълнение на задължение) по дълга си в началото на месец юни, въпреки, че това изглежда малко вероятно.

Забележителен успех записа първият търг за общи доставки на природен газ в Европа

Преговорите бяха спрени докато щатският президент Джо Байдън е на срещата на Г-7 в Япония, като неговото завръщане във Вашингтон се очаква през уикенда. Президентът посочва на пресконференция по време на срещата, че той „изобщо” не е притеснен за преговорите и че „ще сме способни да избегнем дефолт и ще направим нещо достойно”.

Според Бирол, изпадане в неплатежоспособност по щатския дълг може да провокира търсенето и цените на петрола да паднат, но е съгласен, че подобен сценарий е малко вероятен.

„Бих избегнал да ви дам конкретна цифра, но можем да очакваме значителен спад в цената на петрола, ако станем свидетели на подобен дефолт.”, казва той.

Въпреки санкциите: Износът на руски петрол е достигнал пик от началото на войната

„Този въпрос в Съединените щати ще бъде разгледан и здравият разум ще надделее. И не виждам голям риск за световните петролни пазари. Но разбира се, петролните пазари винаги са свързани с рискове.”, добавя той.

Цените на петрола нараснала в края на миналата седмица след спад от над 1% през предходния ден, след като инвеститорите станаха предпазливи оптимисти, че рисковете от неизпълнение на дълга на САЩ намаляват с продължаването на преговорите.

Зависимостта от Русия не е изчезнала

Друго ключово предизвикателство пред европейския енергиен пазар е това, че зависимостта на Стария континент от руския природен газ не е напълно преодоляна и перспективите пред доставките остават несигурни.

Много страни в региона бяха вкарани в енергийна криза през миналата зима, когато вносът на руски газ бе намален.

Индия - новият най-голям доставчик на петролни продукти за Европа?

Износът на природен газ на руския държавен гигант „Газпром” за Швейцария и ЕС е намалял с 55% през 2022 година, съобщиха от компанията през януари. Бирол отбелязва, че ако има допълнително понижение във вноса на газ „по политически причини”, Европа може отново да се изправи пред „някои предизвикателства” през идната зима.

Бирол вярва, че Г-7 и европейските страни няма да пристъпят към споразумения с Русия, добавяйки, че историята с руския газ е „приключена”. „Свърши се”, казва той.

Най-големите енергийни компании в ЕС свиват пазарните си дялове

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички