Най-голямата сделка в историята на бизнеса с видеоигри получи зелена светлина от съда в САЩ


Най-голямата сделка в историята на бизнеса с видеоигри получи зелена светлина от съда в САЩ
Снимка: iStock

2632

Microsoft преодоля сериозно препятствие пред плана си да придобие разработчика на видеоигри Activision Blizzard, след като съдя в САЩ даде зелена светлина за финализирането на сделката за рекордните 69 млрд. долара, а британският регулатор даде сигнал, че може да преосмисли противопоставянето си на трансакцията.

Акциите на Activision поскъпнаха с 10% по време на търговията във вторник. САЩ и Великобритания се противопоставиха на сделката, която след финализирането ще бъде най-голямата в историята както на Microsoft, така и на цялата индустрия за видеоигри, пише Reuters.

Щатският окръжен съдя в Сан Франциско Жаклин Скот Корли отхвърли позицията на администрацията на президента Байдън, че сделката може да навреди на потребителите чрез предоставяне на ексклузивен достъп на производителя на конзолата Xbox до редица заглавия, включително хитовата игра Call of Duty.

Малко след решението на съда в САЩ, британският Орган за конкуренция и пазари (CMA) посочи, че е готов да разгледа предложенията на Microsoft за разрешаване на антитръстови опасения във Великобритания, което предполага, че двете страни може и да постигнат решение по казуса.

„Различните свидетелски показания, излезли на повърхността по време на процеса в САЩ, отслабват аргументите на антитръстовия надзорен орган на Обединеното кралство.”, коментира Йост Ван Дрюнен, лектор в Stern School of Business към Нюйоркския университет.

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) смята, че Microsoft ще може да използва игрите на Activision ексклузивно само за собствените си устройства, поставяйки производители на конзоли като Nintendo и пазарният лидер Sony Group в неравностойно положение.

Съдия Жаклин Скот Корли не е съгласна с тази позиция.

“Федералната търговска комисия не е показала, че има вероятност да успее в твърдението си, че обединената фирма вероятно ще изтегли Call of Duty от Sony PlayStation или че нейната собственост върху съдържанието на Activision ще намали значително конкуренцията в абонамента за видеоигри и пазарите на игри в облак.”, пише тя.

Съдът дава срок на FTC до края на седмицата да обжалва решението.

Говорител на FTC посочва, че антимонополният регулатор е "разочарован от този резултат предвид ясната заплаха, която това сливане представлява за откритата конкуренция в облачните игри, абонаментните услуги и конзолите. През следващите дни ще обявим следващата си стъпка, за да продължим борбата си за запазване на конкуренцията и защита на потребителите."

Според неназован източник, регулаторът обмисля да обжалва решението на съда.

Продажбите в индустрията за видеоигри се очаква да скочат с 36% през следващите четири години до 321 млрд. долара, според прогноза на PwC.

Microsoft купува разработчика на игри Activision Blizzard

Заради популярни видеоигри и лични данни на деца Microsoft е глобена с милиони в САЩ

Microsoft е пред антитръстово разследване в ЕС

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички