Отмениха огромната глоба за METRO


Отмениха огромната глоба за METRO
Снимка:

6999

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени глобата от 15 млн. лв., наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на "Метро Кеш енд Кери България". Санкцията бе заради рекламен клип и дойде след жалба на конкурента "Лидл България". Пряка връзка между рекламата и провежданите тематични седмици в германския дискаунтър нямаше, но пък комисията видя щета и наложи огромна глоба, припомня "Капитал".

Поводът: Подозрения за атака на "Метро" срещу "Лидл"

Поводът за производството е видеоклип на METRO с послание "Не сменяй вкуса, смени магазина. При нас италианската седмица е през цялата година. METRO. Имаме го." КЗК смята, че в рекламните клипове е налице косвено идентифициране на конкурента "Лидл", който организира тематични седмици, през които се предлагат продукти, типични за кухните на някои държави, известни с традиции в кулинарията.

В своето решение комисията беше преценила също, че METRO извлича за себе си нелоялно предимство от известността на отличителния за "Лидл" белег – тематичните седмици. "Дори самият начин на представяне на това послание във видеоклиповете – с хумористичен, дори снизходителен елемент, противоречи на добрите нрави и уврежда доброто име и доверието към "Лидл" и предлаганите от него продукти в представите на потребителите", беше обобщил в решението си антимонополният орган.

Съдът: "Тематичните седмици" не са уникални

Провежданите от "Лидл" рекламни кампании под формата на "тематични седмици" не са уникални и не са характерни единствено и само за този търговец, заключи първоинстанционният съд, а ВАС потвърждава този извод. През 2018 г. в магазини "Лидл" са проведени 24, а в две от конкурентните вериги ("Фантастико" и Kaufland) общо 10 тематични промоционални кампании, свързани с традиционни кухни. Други търговци на дребно също провеждат различни промоции, свързани с намаление на продажната цена, както и рекламни кампании за предлаганите продукти (като част от тях имат тематичен характер), с различна продължителност, вкл. и седмична.

METRO продаде 11 магазина в Източна Европа

КЗК незаконосъобразно е приела, че въпросната рекламна кампания на METRO попада в категорията на сравнителната реклама и идентифицира пряко или косвено конкурента "Лидл", пише в решението. В обсъжданите рекламни послания не се съдържа дискредитираща или опетняваща информация. В тях не би могъл да бъде идентифициран конкурент, поради което те не могат да създадат в потребителите негативна нагласа спрямо "Лидл".

В рекламните клипове не са установени компрометиращи, осмиващи, неверни или необосновани твърдения по отношение на конкретен участник на пазара, заключава съдът. И дава обективна статистика. От 18 394 гледания на клиповете в YouTube има само два потребителски коментара, които ги свързват с конкурента "Лидл", а при 123 000 последователи на страницата на "Метро България" във Facebook – само 6 (0.005%), се посочва в решението на ВАС.

Финансови санкции

ВАС отменя решението на първоинстанционния съд, според което КЗК и "Лидл България" трябва да заплатят солидарно на METRO направените в хода на производството 10 050 лева разноски (от които 50 лева заплатена държавна такса и 10 000 лева – за възнаграждение на един адвокат), и постановява те да бъдат платени само от регулатора. КЗК и "Лидл" ще трябва да заплатят на METRO по 4000 лв. за разноски за адвокатско възнаграждение, направени в касационното производство. Съдът оставя без уважение искането на METRO за присъждане на разноски над тези 8000 лева до претендираните 53 402 лева.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички