Веригата "Метро" е глобена с близо 15 млн. лева заради сравнителна реклама


Веригата "Метро" е глобена с близо 15 млн. лева заради сравнителна реклама
Снимка:

6629

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила глоба от 14,9 млн. лева на „Метро Кеш eнд Кери България“ ЕООД поради сравнителна реклама.

Преписката е образувана по искане на "Лидл България ЕООД енд КО“.

В хода на проучването по преписката, КЗК установи, че в периода от 5 март до 25 юни 2018 г. „Метро Кеш eнд Кери България“ ЕООД провежда имиджова рекламна кампания, която включва телевизионна, радио, интернет и външна реклама като част от рекламните послания (видеоклипове и текстови реклами) и към настоящия момент са налични на Фейсбук страницата и Ютюб канала на дружеството.

Комисията приема, че използваните в рекламата сюжети и послания като „ … Италианската /бирената/барбекю седмица свърши. Сега е азиатската/ чаената / веганската …“,,Не сменяй вкуса, смени магазина. При нас италианската/бирената/барбекю седмицата е през цялата година. Метро. Имаме го.“, посланията „Заповядай от 01 януари до 31 декември на бирена, италианска, азиатска, испанска, мексиканска, вегетарианска и каквато още седмица се сетиш. Метро. Имаме го.“ и други подобни в цялост представляват неразрешена сравнителна реклама.

По този начин се дискредитират и опетняват репутацията и доброто име, положението и дейностите на „Лидл България ЕООД енд КО“ КД и се създават предпоставки за извличане на нелоялно предимство от известността на конкурента и неговата практика да провежда „тематичните седмици“, свързани с предлагане на продукти, характерни за определени традиционни кухни. Създава се възможност за пренасочване по недобросъвестен начин на потребителите от „Лидл България ЕООД енд КО“ КД към магазините на „Метро Кеш eнд Кери България“ ЕООД, уточняват от КЗК.

Комисията постановява прекратяване на нарушението и разпорежда в едноседмичен срок от влизането в сила на решението „Метро Кеш енд Кери България“ ЕООД да го огласи за своя сметка в два национални ежедневника.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички