Ремдесивир помага и срещу новия щам на Covid-19


Ремдесивир помага и срещу новия щам на Covid-19
Снимка: Gilead Sciences

8484

Едно от обичайните лекарства за коронавирус – Ремдесивир помага и срещу новите щамове на Covid-19. Това мнение изрази шефът на американската биофармацевтична компания Gilead Sciences, която произвежда медикамента.

Ремдесивир е "напълно очаквано" да бъде ефективен срещу новите щамове на коронавирус, открити в Обединеното кралство и Южна Африка, заяви изпълнителният директор на Gilead Sciences Даниел О'Дей в интервю за телевизия CNBC.

О'Дей обясни, че "Ремдесивир работи при източника в клетката, където вирусът се репликира, и това, което знаем за тези нови варианти е, че част от клетката изобщо не се променя". Американската компания е тествала лекарството срещу над 2000 различни варианта и Ремдесивир е показал, че "поддържа своята ефективност" срещу всеки щам, подчерта той.

Именно благодарение на антивирусния препарат Gilead Sciences Inc повиши прогнозата си за годишна печалба през 2020 г. Новата вълна на Covid-19 увеличи търсенето на Ремдесивир, което ще донесе рекордни приходи за производителя му.

Новите случаи на Covid-19 в САЩ започнаха отново да се увеличават на фона на бавното разпространение на коронавирусните ваксини, като експерти предвиждат нов скок на заразените американци в средата на януари поради празнични събирания за Коледа и Нова година.

Ремдесивир, който се използва за лечение на пациенти с Covid-19 по целия свят, беше и един от медикаментите, използвани при лечението на американския президент Доналд Тръмп, припомня Reuters.

Gilead повишава прогнозата си за общите продажби на своите продукти до диапазона между 24,3 и 24,35 млрд. долара, което се дължи главно на увеличените продажби на Ремдесивир. Компанията повиши и прогнозата си за оперативната печалба през 2020 г. до 11,65 – 11,75 млрд. долара.

Американският производител на лекарства очаква коригирана печалби за 2020 г. в диапазона между 6,98 и 7,08 долара на акция в сравнение с по-ранната прогноза между 6,25 – 6,60 долара за една акция. 

ОЩЕ за Ремдесивир - ЧЕТЕТЕ ТУК

През декември пък Gilead Sciences се съгласи да придобие германския производител на лекарства MYR Pharmaceuticals за около 1,15 млрд. евро (близо 1,39 млрд. долара) в брой.

Сделката беше факт, след като през юли 2020 г. европейските регулатори дадоха условно одобрение на лекарството Hepcludex на MYR, което действа, като блокира навлизането на вируса на хепатит D в чернодробните клетки. Оттогава MYR пусна лекарството си в Австрия, Франция и Германия. И двете компании заявиха тогава, че тяхната сделка трябва да помогне за ускоряване на глобалното стартиране на Hepcludex.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички