Решиха кога отварят ресторантите и нощните заведения


Решиха кога отварят ресторантите и нощните заведения
Снимка: Istock/Guliver

15711

Ресторантите да отворят отново на 1 март, а нощните заведения 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка. За това са се договорили здравният министър Костадин Ангелов и представители на бранша. Отварят магазините в моловете и фитнесите

"Компенсация ще може да бъде получена за целия февруари месец. Ако се отворят заведенията през февруари, няма да може да бъдат изплатени средства на колегите. От това произтича предложението", обясни съпредседателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров.

Да има предвидимост и възможност за планиране от страна на ресторантьори и хотелиери са поискали представителите на на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

На извънредно правителствено заседание по-рано беше решено извънредната епидемична обстановка в страната да бъде удължена до 30 април. Премиерът Бойко Борисов поиска от министър Ангелов да се опишат и сроковете, в които отделните класове между 5-и и 12-и, ще се върнат в училище.

Ресторантьорите, чиито обекти са затворени за клиенти от 28 ноември, се готвеха за мащабни протести заради разногласия с правителството кога да отворят. Те с право се оплакаха от липсата на яснота откога и при какви условия могат да работят. Браншът понася големи загуби, а работещите в заведения са на ръба на оцеляването.

Основна роля за решаването на проблема изигра премиерът Борисов, който им предложи 2 варианта - ресторантите да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22:30 часа, но с ясното съзнание, че могат отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Другата възможност беше да отворят от 1 март, като до тогава се подкрепят със средствата, отпуснати от НАП.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички