Отварят магазините в моловете и фитнесите


Отварят магазините в моловете и фитнесите
Снимка: iStock

8143

Магазините в големите търговски центрове, фитнес залите, както и тези за танци могат да отворят врати в началото на февруари. Това препоръчаха от Националния оперативен щаб на работна среща с премиера Бойко Борисов.

От щаба заявиха, че епидемичната обстановка в страната позволява постепенно разхлабване на мерките. В същото време посочват, че е притеснително разпространението на новия вариант на коронавируса в Европа, който вече се намира и у нас.

"България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на COVID-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта на неговото разпространение".

С тези аргументи щабът препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България. "Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с PCR тест. По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Това е второто отваряне на моловете. Търговските центрове работиха от 18 май до 27 ноември, когато отново бяха затворени заради големия ръст на заразените. Те затвориха непосредствено след Черния петък, което беше голям удар за тях, тъй като месеците около коледните празници са най-силни като продажби и оборот. Моловете трупат 90% загуби от всеки неработен ден

На заседанието бе потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред. От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

Премиерът Борисов разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

"Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост, с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици", посочи министър-председателят. Борисов обърна внимание, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички