Ричард Брансън срина акциите на Virgin Galactic, след като обяви, че повече няма да инвестира в нея


Ричард Брансън срина акциите на Virgin Galactic, след като обяви, че повече няма да инвестира в нея
Снимка: Getty Images

1488

Акциите на Virgin Galactic – компанията за космически туризъм, основана от Ричард Брансън, се сринаха, след като британският милиардер заяви, че няма планове да инвестира повече пари в нея, тъй като тя вече има „достатъчно средства“.

Вчера акциите на Virgin Galactic поевтиняха с 16%, търгувайки се за по-малко от 2 долара на акция, предава CNN.

За Virgin Galactic 2023 г. беше забележителна година, след като тя отведе първите си клиенти до ръба на космоса. Компанията съкрати около 20% от персонала си и работи по въвеждането на нова линия от суборбитални космически кораби, които ще изместят превозното средство, с което оперира в момента, разработвано над десетилетие.

За Financial Times Брансън заяви, че неговата инвестиционна компания Virgin Group не е в най-добрата си финансова форма заради пандемията. А за Virgin Galactic посочва, че „има 1 млрд. долара или почти“. Вярвам, че трябва да разполага с достатъчно средства, за да върши работата си сама.“

 

 

Според последните финансови отчети на Virgin Galactic, публикувани през ноември, тя разполага с около 1,1 млрд. долара в брой и ценни книжа.

Това са достатъчно средства да държат компанията на повърхността, докато не дебютира новата по-голяма линия суборбитални космически кораби, наречени Delta, които могат да отведат богати търсачи на силни усещания и други платежоспособни клиенти до ръба на космоса. Очаква се новата линия да дебютира през 2026 г., според Virgin Galactic.

Финансовите документи на компанията показват още, че тя е съкратила около 185 души, или около 18% от служителите си, на 7 ноември.

ОЩЕ: Космически колапс: Компанията Virgin Orbit на Ричард Брансън фалира

Брансън продаде голяма част от личната си инвестиция във Virgin Galactic, като се отказа от акции на стойност около 1 млрд. долара между 2020 и 2021 г. Но Virgin Group, инвестиционната компания, която менажира личните инвестиции на милиардера, остава един от най-големите акционери във Virgin Galactic.

След като самият Брансън се присъедини към един от първите полети с екипаж до ръба космоса на борда на космически кораб на компанията с ракетен двигател VSS Unity през 2021 г., Virgin Galactic започна редовни търговски полети през 2023 г.

Снимка: Getty Images

Тази година компанията е отвела 6 групи пътници до ръба на космоса, сред които тестови пилоти, платили си клиенти, почетни гости и служители на Virgin Galactic.

Но във финансовия си отчет за ноември компанията посочва, че ще забави ритъма и ще започне да изпраща туристи в космоса на тримесечие, а не веднъж месечно. Следващата мисия на VSS Unity – Galactic 06, е насрочена за януари 2024 г.

По-късно през следващата година компанията планира да спре изцяло полетите на VSS Unity, тъй като работи по подготовката на новата си линия космически самолети Delta, според коментарите на главния изпълнителен директор на Virgin Galactic Майкъл Колглазиер.

Брансън добави в коментарите си пред Financial Times, че още се вълнува от Virgin Galactic и отбеляза, че компанията „наистина е доказала себе си и технологията“.

Източник: CNN

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Космическа компания на милиардера Ричард Брансън изпадна в колапс, съкращава 85% от служителите

Китай изстреля първи екипаж до космическата си станция

Ричард Брансън и урокът за милион долара

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички