Samsung с рекордно ниска тримесечна печалба и обясни защо - заради чиповете


Samsung с рекордно ниска тримесечна печалба и обясни защо - заради чиповете
Снимка: Getty Images/Guliver

1531

Samsung Electronics отчете най-ниската си тримесечна печалба от 14 години насам, като обвини за това забавянето на потребителските разходи за електроника и глобалното пренасищане с микрочипове, което засегна основния ѝ бизнес с памет, предаде АФП.

Южнокорейската компания заяви, че оперативната печалба е спаднала с 640 млрд. вона (478,6 млн. долара) - с 95% спрямо предходната година. Нетната печалба на компанията за първото тримесечие е намаляла с 86,1% до 1,57 трилиона вона, а продажбите са спаднали с 18% до 63,75 трилиона вона.

Компанията заяви, че "общите потребителски разходи са се забавили на фона на несигурната глобална макроикономическа среда", пише БГНЕС. Samsung също така обвини за това отслабването на търсенето на чипове за памет - които обикновено генерират около половината от печалбата на фирмата - и спадащите цени на чиповете. Търсенето на чипове "се очаква постепенно да се възстанови" през втората половина на 2023 г. "на фона на прогнозите, че нивата на запасите на клиентите ще са намалели".

Подразделението за чипове на Samsung отчете загуби в размер на 4,58 трилиона вона, което е първата оперативна загуба от 2009 г. насам - когато светът излизаше от финансовата криза през 2008 г.

Спадът през първото тримесечие е третото поредно свиване на маржа за Samsung, който отбеляза 70% спад на оперативната печалба през четвъртото тримесечие на годината.

ОЩЕ: Samsung може да замени търсачката на Google с тази на Microsoft в устройствата си

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички