Санкциите принудиха собственика на "Лукойл Нефтохим" да се премести в Дубай


Санкциите принудиха собственика на "Лукойл Нефтохим" да се премести в Дубай
Снимка: БГНЕС

9566

Търговският клон на руския гигант "Лукойл" – Litasco през последните няколко месеца усилено прехвърля част от операциите си в Дубай. Причината – западните санкции срещу Москва, съобщава Reuters, като се позовава на вътрешни източници. У нас компанията е собственик на петролната рафинерия в Бургас – "Лукойл Нефтохим".

Запознатите източници твърдят, че санкциите срещу Кремъл тласкат търговците към неутрална територия. Litasco, която е базирана в Швейцария, е преместила поне 15 души в Дубай, където имаше само представителство. Рязък скок на петрола след предложеното от ЕС ембарго върху руския нефт

Преместили са се глобалният ръководител на търговията с петрол, търговецът на дестилати и HR екипа на фирмата, споделят 7 души, запознати със случая. Руски граждани също са сред преместилите се в Дубай. На всички преместили се е предложено увеличение на заплатите, някои обаче са предпочели вместо това да напуснат компанията.

"Преместването в Дубай е неизбежно предвид шестия пакет от европейски санкции, забраняващ купуването на руски петрол от 5 декември. Те няма да имат какво да правят в Швейцария", заяви един от източниците на търговците. "Лукойл" спира работа при забрана за внос на руски петрол

"Лукойл" е отказал коментар, а дъщерното дружество Litasco заяви, че не коментира търговски или бизнес въпроси.

Според данните към 2019 г. Litasco търгува малко под 4 млн. барела на ден суров петрол и продукти, като почти 2/3 от този обем е нефт за трети страни.

Друг източник споделя, че компанията обмисля да премести централата си в Дубай.

Отново източник твърди, че Litasco ще насочи петрола към своите руски рафинерии и ще купува повече суров петрол от трети страни за своите европейски рафинерии. Сортовете от Северно море Johan Sverdrup и Forties се използват като заместител на основния експортен клас на Русия – Уралс.

Ходът на Litasco е част от тенденцията на търговските фирми напоследък да преместват дейността си в ОАЕ, за да останат в руския бизнес. 

На картата на Европа

Освен в България, Litasco притежава още 4 рафинерии в Русия, една в Италия и една в Румъния. Компанията има и 45% дял в рафинерия в Нидерландия. А през последните месеци у нас стана дума и за одържавяване на рафинерията в Бургас. Припомняме, че от години швейцарската компания не плащаше корпоративен данък в България. Италианската рафинерия вече е обявена за продажба и представлява интерес на частната инвестиционна компания Cross Bridge. "Лукойл Нефтохим Бургас" сменя бизнес модела, ще плаща данък печалба

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Търговци на горива: Ниски цени към момента са невъзможни

Спасителният пристан за руските олигарси

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички