Сладка работа: Да работиш в шоколадовия свят на Нестле


Сладка работа: Да работиш в шоколадовия свят на Нестле
Снимка: Нестле България

6795

Вече 16 години Христо Тенев работи в "Нестле България". Започнал като обикновен работник във фабриката в София, той постепенно се издига в професионалната йерархия. Няколко години ръководи производствените линии на шоколадовия десерт Kit Kat, а от 2 месеца отговаря за производството на шоколадовите бонбонки Smarties – втора глобална марка на Nestle, която се произвежда у нас.

"Започнах през далечната 2005 г., като оператор производство в новооткрития тогава цех за производство на KitKat Pop Choc, и бях силно впечатлен от екипа и културата на компанията", спомня си той.

Любознателен по природа, с годините Христо научава все повече за технологичните процеси, а Nestle му дава възможност да продължи да се развива. Участва във внедряването на SAP във фабриката, което е нов и обогатяващ опит, а след това се присъединява към отдел "Индустриално инженерство", където придобива поглед върху стандартите на работа, проекти за подобрения, спестявания на разходи. "Това ми даде друга перспектива, от която да гледам производството и да направя връзката между себестойност на продукта и реалната ситуация", посочва Тенев.

Постепенно се издига до Производствен Мениджър. "Днес, 16 години по-късно, съм благодарен на хората и компанията за възможността да работя в подкрепяща среда с висока култура и екипен дух", споделя той. Nestlé инвестира 23 млн. лева във фабриката си в София (ВИДЕО)

Да ръководиш производство във високотехнологичната фабрика на Nestle в София не е лесна задача. "Предизвикателство е да се създадат работни процеси, които да позволяват най-ефективната синергия между човешкия капацитет и машините от най-ново поколение. Днешният свят на производство е изключително интересен и изисква много комплексни умения", разказва Христо Тенев.

Макар и силно автоматизирано, създаването на една партида от бонбонките Smarties отнема цяло денонощие. Фабриката в София произвежда около 2.3 милиона дражета, а на годишна база 2.5 милиарда цветни бонбонки. Ароматът им се носи из всичките 4000 кв. м, на които е разположено новото производство, а веселите им цветове редовно повдигат настроението на работещите.

Екипът

Работният процес е сериозен и ангажиращ – 70 души се трудят на 3 смени, 5 дни седмично. Хората са добре подготвени – преминават през интензивно и комплексно обучение, като голям фокус е спазването на изключителна хигиена при производството – самото влизане на всеки един на територията на производството отнема около 15 минути, за да се спазят всички необходими стандарти.

Екипът е съставен от микс между нови служители и опитни кадри от фабриката, така че да се гарантира прилагането на високите стандарти на работа в Nestle.

Въпреки автоматизираните и високотехнологични производствени процеси, човешкият фактор играе много важна роля. "Оборудването ни е с висок стандарт, машините наистина са високоинтелигентни, но хората са тези, които трябва да управляват процеса, да вземат решения и да познават тънкостите в занаята", обяснява Христо Тенев.

От България бонбонките Smarties тръгват към повече от 10 държави, сред които Англия, Германия, Италия, Франция, Чехия. "Хубаво е да знаеш, че милиони хора по света ще държат опаковка с надпис "Произведено в България", но и е много отговорно, признава Тенев.

Инвестицията

Вложените 21 милиона лева в производствените линии на Smarties са поредната голяма инвестиция на Nestle във фабриката в София. Новото производство е още по-ценно, защото идва в изĸлючитeлнo ĸpитичeн зa cвeтa мoмeнт. Нестле България обеща да инвестира над 20 милиона лева и през 2021 г.

"Нестле е компания, която се е доказала като стратегически и успешен инвеститор в България през годините. Не случайно получаваме втори сертификат клас А за 2021 г. от Министерството на икономиката, именно за инвестицията в Smarties. Това е резултат от усилията на компанията и признание за ангажимента ни към развитието на страната ни. За мен лично е истинско удовлетворение да знам, че България е избрана за страна производител на Smarties сред много други държава и още по-видимо стъпва на глобалната карта на производителите в Nestle – това означава, че се справяме не само локално, но и на глобално ниво", обяснява Христо Тенев.

С грижа за природата

Най-голямата му гордост е, че производството на марката Smarties позволява да се извади много качествен продукт при минимално използване на вода и енергия – ресурси, които стават все по-ценни, затова грижата за околната среда се превръща в първостепенен приоритет за компанията. За да излезе на бял свят една кутийка Smarties, участват над 100 машини, които са така оптимизирани, че използват по-малко природни ресурси. Всички опаковки на Smarties са от изцяло рециклируема хартия, а производството на бонбонките захранва изцяло със зелена енергия.

Компанията Nestle залага много на иновациите, на устойчивите практики, на максимално ефективното оползотворяване на ресурсите и полага сериозни усилия за намаляването на въглеродния си отпечатък. На тези принципи е подчинено и производството във фабриката в София. "Нестле България" удвоява инвестициите, докато се грижи за хората и природата

"Оборудването с ново поколение машини спестява огромна част от водните и енергийни ресурси, предвиждаме да преминем от началото на 2022 г. към 100% зелена енергия, намаляваме количеството на пластмаса при опаковането на палетата готова продукция и другите производствени процеси, а Smarties са първите бонбонки в света, които се предлагат в опаковки от 100% рециклируема хартия. Имаме реални достижения като производство и сме много активни в прeвръщането на глобалните принципи в реални действия", обяснява Христо Тенев.

"Сладка работа"

Работата на Христо Тенев е интересна, но и отговорна, и изпълнена с предизвикателства. "Най-голямото предизвикателство винаги са хората – да изградиш компетентен и сплотен екип и подредена и предвидима работна среда, в която всеки да знае отговорностите си", посочва той.

Удовлетворението идва всеки ден след добре свършената работа. "Вече 16 години професионалния ми живот е свързан с Nestle, а това буквално е "сладка работа", споделя с усмивка той.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички