След "годината на ефективността": Съкращенията в IT сектора продължават и през 2024 година


След "годината на ефективността": Съкращенията в IT сектора продължават и през 2024 година
Снимка: iStock

1938

„Годината на ефективността“ на големите технологични компании може и да приключи, но съкращения в Google и Amazon напоследък сигнализираха, че компаниите ще продължат да закриват работни места през 2024 г., докато същевременно инвестират сериозно в генеративния изкуствен интелект (AI).

Анализатори и експерти от индустрията смятат, че съкращенията ще бъдат по-малки и по-таргетирани през тази година, като компаниите, които се надпреварват да наваксат в сферата на AI, е по-вероятно да предприемат подобни ходове, за да компенсират милиардите долари, които харчат за технологията.

Alphabet намекна през миналата седмица, че планира да инвестира в „най-големите си приоритети“, като компанията майка на Google освободи около 1 000 служители в различни подразделения, в това число подразделението за гласовия ѝ асистент и екипа, отговарящ за Pixel и Fitbit.

Дори и рекламният ѝ бизнес не беше пощаден, като вчера стана ясно, че там също се закриват стотици работни места.

През миналата седмица Amazon.com осовободи няколкостотин служители, в това число и в сферата на стрийминга. Стотици работни места също така се закриват в платформата за стрийминг на живо Twitch и подразделението за аудиокниги Audible.

Като цяло технологичните компании са съкратили над 7500 служители досега през януари, според уебсайта Layoffs.fyi.

Снимка: iStock

„Никоя компания не иска да изостава от AI революцията и всички те си гарантират, че разполагат с тези възможности и те са техен приоритет, дори и това да е за сметка на други инициативи“, казва Гил Лурия, анализатор в D.A. Davidson & Co.

Google и Amazon инвестират агресивно в своите AI проекти. Google, която се опитва да скъси разликата с Microsoft в AI надпреварата, предсетави миналия месец дългоочаквания си модел Gemini, докато Amazon разработва модел с кодово име Olympus, който се конкурира с модела GPT-4 на компанията OpenAI, която стои зад ChatGPT.

Въпрек всичко общият брой на освободените служители се очаква да е много по-малък спрямо големите съкращения от миналата година, тъй като разходите за технологии нарастват на фона на по-стабилната икономика.

Технологичният сектор закри 168 032 работни места през 2023 г. и беше с най-голям брой съкращения от всички индустрии, според доклад на Challenger, Gray и Christmas от този месец.

Технологичните гиганти като Alphabet, Microsoft, Amazon и Meta, закриха десетки хиляди работни места, а главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг определи 2023 г. като „Година на ефективността“.

„Не мисля, че ще се случи нещо подобно. Миналата година технологичните компании се освобождаваха от всичките тези служители, които наеха по време на пандемията“, казва анализаторът на GlobalData Беатрис Вале.

Снимка: iStock

„AI поражда много динамика, но това означава единствено, че технологичните компании ще променят своите приоритети по отношение на наемането на служители“, допълва той.

Някои технологични компании предлагат високи заплати за позиции, свъзразни с AI, като през минлата година стана ясно, че приложението за запознанства Hinge търси вицепрезидент, отговарящ за изкуствения интелект, с базова годишна заплата до 398 000 долара и че Amazon предлага от 340 300 долара за старши мениджър Приложни науки и генеративен AI.

Разходите се очаква да засилят очакванията на инвеститорите относно възвръщаемостта от генеративния изкуствен интелект, но при повечето компании ще е необходимо по-дълго време, за да се изплатят тези инвестиции, смятат анализатори и експерти.

Засега само Microsoft и гигантът в производството на чипове Nvidia се очертават като големите победители от AI бума.

Исторически данни показват, че може да е необходимо десетилетие или повече, преди компаниите да генерират печалби от нови технологии, казва Даниел Кюм, асистент по мениджмънт в бизнес училището на Колумбийския университет.

„Въпросът е дали този път с AI е по-различно?“ Аз съм песимист, но много умни хора смятат, че този път срокът ще е по-малък“, казва той.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Google съкращава стотици служители, за да намали разходите

Бил Гейтс към Сам Алтман: Не очаквах ChatGPT да стане толкова добър

Главният изпълнителен директор на Nvidia е уверен в безопасността на изкуствения интелект

Какво очакват работодателите да знаят служителите им за работата с изкуствен интелект?

Изкуственият интелект е заплаха не за работните места, а за нивото на заплащане

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички