Главният изпълнителен директор на Nvidia е уверен в безопасността на изкуствения интелект


Главният изпълнителен директор на Nvidia е уверен в безопасността на изкуствения интелект
Снимка: Nvidia

1122

Във време, когато етиката на развитието на изкуствения интелект (ИИ) разделя и противопоставя мненията, основателят на водещия световен производител на чипове за изкуствен интелект казва, че не се притеснява.

„Имам пълна увереност, че между всички наши колеги по света ще изобретим технологии, философии, методологии, практики, регулации, дизайнерски практики, за да запазим технологията безопасна“, заяви основателят, президент и главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсен Хуанг пред BBC.

Неговите коментари идват месец след като хаос застигна компанията за изкуствен интелект OpenAI, в който основателят Сам Алтман беше уволнен от борда и след това върнат след създалия се шум.

През това време в компанията, която управлява големия езиков модел ChatGPT, светлината на прожекторите беше насочена към това как търговската конкуренция оформя развитието на AI системите и темпото, с което се движи технологията.

Топ инвеститорът Microsoft обаче отрече причината за това да е относно несъгласие за безопасността.

ChatGPT всъщност беше обучен с помощта на 10 000 графични процесора на Nvidia, групирани заедно в суперкомпютър, принадлежащ на Microsoft.

ОЩЕ: Как възходът на изкуствения интелект превърна Nvidia в една от най-големите компaнии в света?

Търсенето на нейните AI чипове тласна цената на акциите на Nvidia над 3 пъти, което я прави една от най-ценните компании в света. През май тя стана част от технологичните гиганти Apple, Amazon, Alphabet и Microsoft в елитния клуб от компании с пазарна стойност над 1 трлн. долара.

Снимка: Getty Images

Но компанията не е сама в стремежа си към бизнеса с AI чипове – китайската телекомуникационен гигант Huawei заяви, че смята да направи ИИ неразделна част от стратегията си, като нейният финансов директор Мън Уанджоу казва, че иска да предостави на света „втора опция“.

Но Дженсен Хуанг смята, че не е подложен на подобна конкуренция и отбелязва, че е добре за напредъка на технологията. „Това ни позволява да вършим най-добре работата си и да допринасяме за обществото“, казва основателят на чипове, чиято нетна стойност се оценява на 41,6 млрд. долара според Forbes.

Дизайнерът на чипове доминира над 90% от китайския пазар на AI чипове на стойност 7 млрд. долара и Хуанг признава, че около 20% от приходите му са от Китай.

Но в отчета си за приходите от ноември Nvidia предупреди, че очаква спад в продажбите към края на годината заради експортните ограничения на САЩ, наложени с цел възпрепятстване напредъка на Китай в областта.

ОЩЕ: САЩ налагат допълнителни ограничения върху чиповете за Китай

САЩ заявиха, че мерките са предназначени да попречат на Китай да получи авангардни технологии, които може да използва за укрепване на армията си, особено в областта на ИИ.

„Nvidia работи в тясно сътрудничество с правителството на САЩ“, заяви Хуанг, за да гарантира, че чиповете за китайския пазар са съвместими с настоящите правила.

Какво крие бъдещето?

Снимка: iStock

Въпреки че отношенията между Китай и САЩ се влошиха през последните години, Азиатско-тихоокеанският регион е основе във веригата за доставки на Nvidia.

Според Хуанг неговият графичен процесор има 35 000 части с чипове, произведени в Тайван от TSMC, чипове памет от Южна Корея, технология за опаковане от Япония и технологии, които захранват чиповете от САЩ.

„Това е най-сложният компютър в света. Това е нещо като технологично чудо“, казва той.

„Има признание, че ИИ вече не е само възможност, а че е стратегически жизненоважен“, добави Хуанг, като разкри, че Nvidia работи с правителството на Сингапур върху голям езиков модел, наречен Sealion, както и стратегията на страната за ИИ – и смята да направи големи инвестиции там.

Хуанг добави, че Сингапур е разрастващ се пазар за неговата компания поради базираните там 1100 стартъпи, свързани с ИИ и ролята му на център за данни за региона, но също и защото е дом на рискови капиталисти, които финансират AI екосистемата. „След като имаме този език, щом имаме тази основа, тогава останалите индустрии, останалата част от обществото, останалата част от конкуренцията могат да надграждат върху това“, казва той.

„Първата вълна бяха американските интернет компании. Втората вълна сега са страните по света. Всяка една от страните иска да изгради своя собствена основа, за да подкрепя своите стартъпи, собствените си компании и индустрии. И сега сега ние виждаме в световен мащаб необходимостта да възпроизведем случилото се в САЩ“, обяснява Хуанг.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Директорът на OpenAI смята, че изкуственият интелект може да унищожи човечеството, но все пак иска да се използва

Технологичният гигант с оценка от 1 трлн. долара, който отказва да върне служителите си в офиса

Китайски интернет гиганти в паника: Поръчват ударно американски чипове

Рекорд: Apple стана първата компания в света за 3 трлн. долара

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички