САЩ ограничават допълнително продажбата на чипове за китайския пазар


САЩ ограничават допълнително продажбата на чипове за китайския пазар
Снимка: iStock

1651

САЩ ще ограничат продажбата на чипове, които технологичната компания Nvidia Corp. е разработила специално за китайския пазар, като част от мащабните нови актуализации за ограничаване на износа, имащи за цел да блокират достъпа на Китай до високо напреднали полупроводникови технологии, предаде Ройтерс.

По-строгият контрол ще бъде насочен към чиповете A800 и H800 на Nvidia, които американската фирма създаде за износ в азиатската страна, след като администрацията на президента Джо Байдън въведе първоначалните си ограничения миналия октомври, посочи високопоставен американски служител. Тези ограничения, включително актуализираните правила, публикувани във вторник, имат за цел да попречат на Китай да получи достъп до авангардни технологии с военна цел.

Още: Технологичният гигант с оценка от 1 трлн. долара, който отказва да върне служителите си в офиса

Новите правила също така изискват компаниите да уведомяват правителството на САЩ, преди да продават чипове, които попадат под контролирания праг. Най-модерните нови чипове са най-добри за захранване на модели с изкуствен интелект (ИИ), отбеляза високопоставен служител на американската администрация. Трябва обаче да се има предвид, че с много средства и малко манипулации, цял клас чипове от по-нисък клас също могат да се използва за ИИ (AI) и суперкомпютри и следователно да представлява риск за националната сигурност, добави източникът на агенция Блумбърг.

САЩ искат да наблюдават дейността в т.нар. "сива зона", добави той, като същевременно отказа да коментира конкретните параметри на чиповете, които ще бъдат засегнати от новите ограничителни правила. Администрацията ще прегледа уведомленията на компаниите в рамките на 25 дни, за да се определи дали фирмите се нуждаят от лиценз за продажба на тези чипове в Китай.

"Трудно е да се направи ясна граница между военната и търговската технология", каза министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо пред репортери преди публикуването на новите правила. "Често има технологии с двойна употреба – и същите технологии, които подхранват търговския обмен, за съжаление, понякога могат да позволят на нашите конкуренти да модернизират армията си, да проследяват гражданите си и да затвърдят потисничеството", добави тя.

Раймондо обаче посочи, че САЩ не искат да бъдат по-рестриктивни от необходимото, подчертавайки последователното послание на администрацията на Байдън, че Вашингтон не се стреми да навреди на китайската икономика.

Още: Кой китайски компании са в ужас от новия указ на Байдън?

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин каза в понеделник на редовен брифинг за пресата в Пекин, че нейната държава се противопоставя на "политизирането, инструментализирането и използването на търговските и технологични въпроси като оръжие от страна на САЩ".

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички