Технологичният гигант с оценка от 1 трлн. долара, който отказва да върне служителите си в офиса


Технологичният гигант с оценка от 1 трлн. долара, който отказва да върне служителите си в офиса
Снимка: Nvidia

3292

Около малко компании, ако изобщо има такива, е било по-горещо тази година от Nvidia. На фона на бума на изкуствения интелект, неговите високомощни чипове се търсят от други големи технологични компании като Amazon, Meta и Google. И все пак, докато тези компании и много други са предприели ходове за връщане в офиса, Nvidia, която има около 26 000 служители по целия свят и оценка от над 1 трлн. долара, се противопоставя на тази тенденция и не притиска работниците си да пътуват до офиса, пише бизнес изданието Fortune, цитирано от Yahoo Finance.

През май 2020 г. главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг (на челната снимка - бел. ред.) заяви, че „не е имал проблеми“ да позволи на служителите да работят дистанционно за неопределено време. „Няма съмнение, че ще направим това“, каза той пред VentureBeat тогава.

ОЩЕ: Как възходът на изкуствения интелект превърна Nvidia в една от най-големите компaнии в света?

Базираната в Калифорния компания се придържа към тази политика, като едновременно предлага на служителите си луксозни офис пространства, в които да работят. Nvidia оставя на работниците да преценят дали да работят у дома, в кафене или в офиса. Той разглежда договореността „като начин за служителите да балансират своите лични и работни задължения, докато се подготвят за бъдещето, така че да се съсредоточат върху работата на живота си“, отбелязва Бо Дейвидсън, вицепрезидент по опита на служителите, пред Commercial Observer.

За разлика нея, други компании стават все по-строги и изискват от служителите си да работят повече в офиса. Изпълнителният директор на Amazon Анди Джеси наскоро предупреди служителите, че „вероятно няма да се получи за вас“, ако продължат да игнорират призива за връщане в офиса. Това последва по-ранно напускане на служители в знак на протест срещу политиката. „Можем да бъдем продуктивни, обсебени от клиентите, да вършим работата си добре и можем да променим нещата, като не е задължително да е в офис сграда“, заяви един от работниците на компанията.

Снимка: iStock

Дженсън Хуанг обаче изглежда е съгласен с тази позиция. Служителите предпочитат да смесват работната си среда. „Напълно комфортно се чувствам с всичко това“, заявява той пред VentureBeat.

За разлика от други изпълнителни директори обаче, той се придържа към тази политиката. Преди няколко години главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг се похвали: „Ние ще бъдем най-напредналата компания за дистанционна работа в тази сфера, с обмислен и отговорен план как да направим това“ Той изчисли, че около половината от служителите на компанията ще работят дистанционно през следващите 5 до 10 години. Към днешна дата обаче служителите му трябва да отново бъдат в офиса 3 дни в седмицата, като присъствието им се проследява с карти и други инструменти. Тези, които не се съобразяват с изискванията, рискуват да бъдат уволнени или да бъдат засегнати от отчетите за ефективност.

ОЩЕ: Компанията, превърнала се в синоним на работата от вкъщи, връща служителите обратно в офиса

И все пак служителите на Meta, които се връщат в офиса, се борят да резервират конферентни зали или дори да намерят бюро, което могат да използват цял ден. „Все още не сме измислили хибридна работа“, напса в Threads Адам Мосери, ръководител на Instagram в Meta.

„Мисля, че това ни доближава много повече до възможността да работим физически на различни места... Мисля, че днес не сме там само с видеоконференции и основните технологии, с които разполагаме“, заяви Зукърбърг в подкаста на Lex Fridman, като рекламира авангардни слушалки за метавселена.

Снимка: iStock

Други компании прибягват до преференциално третиране, за да върнат служителите си в офиса. От над 400 изпълнителни директори в САЩ, анкетирани от KPMG, 90% посочват, че биха възнаградили онези, които работят лично, с благоприятни назначения, бонуси и повишения.

Роб Садоу, главен изпълнителен директор на Scoop Technologies, производител на хибридно офис приложение за продуктивност, обаче смята, че много ръководители на компании се вкопчват в миналото. „Понякога това желание да се върнеш на поста идва повече от страх и желание да се повтори минал опит, отколкото от оптимизиране на това как да изглежда бъдещето“, казва той пред Observer.

ОЩЕ: Колко струва нещастието на работното място? Отговорът е в трилиони долари

Друга компания, която се противопоставя на тенденцията за връщане в офиса, е софтуерният гигант Atlassian, който прави инструменти за съвместна работа като Jira.

„Очакваме хората да могат да работят от вкъщи, от кафене, от офис, но всъщност не ни интересува къде вършат работата си – това, което ни интересува, е продукцията, която произвеждат. Може да идвам в офиса веднъж на тримесечие“, заяви съизпълнителният директор Скот Фаркухар пред австралийската програма „60 минути“ през август.

Снимка: iStock

Компанията все още има амбициозни планове за отваряне на нови офиси, включително в Сиатъл и Сидни, където е направена първа копка върху 40-етажна централа с пищен интериор и големи пространства, проектирани с цел събиране на служители. Сега стратегията е свързана не с чекиране на карти, а с показатели като цена на посещение и степента, до която служителите използват офиса и се ангажират в него.

По същия начин, най-новото допълнение към централата на Nvidia, ефирна и смайваща структура от 750 000 кв. фута, наречена Voyager, отхвърля офис структурите, като набляга на общи пространства и гледки за всички.

Садоу вярва, че като позволява на служителите да избират между дистанционна работа или такава в авангардно офис пространство, Nvidia печели „доста значително предимство на таланта“.

Всъщност това предимство може да му помогне да привлече служители, отчуждени от суровите призиви за връщане на работа в други компании. В скорошно проучване на Deloitte и Workplace Intelligence 2/3 от ръководителите заявиха, че вероятно биха напуснали, ако бъдат принудени да се върнат в офиса 5 дни в седмицата. Докладът предупреждава, че компаниите, които принуждават служителите да се върнат в офиси, „рискуват да загубят списъка си с лидери и изпитват трудности при набирането на нови таланти“.

Това е риск, за който изглежда, че Nvidia не трябва да се тревожи особено.

Източник: Fortune/Yahoo Finance

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои са изпълнителните директори с най-висок и кои с най-нисък рейтинг в САЩ?

Защо дистанционната работа е по-полезна за околната среда от тази в офиса?

Китайски интернет гиганти в паника: Поръчват ударно американски чипове

Сериозен процент от офис бюрата по света остават празни през цялата седмица

Дистанционната работа ще изтрие стотици милиарди долари от стойността на офисите

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички