Над 1/3 от офис бюрата по света остават празни през цялата седмица


Над 1/3 от офис бюрата по света остават празни през цялата седмица
Снимка: iStock

2094

Над 1/3 от бюрата в офисите в света остават незаети през цялата седмица, сочи доклад на австралийската компания XY Sense. Това повдига въпроси доколко добре са проектирани работните места в момента, след като компаниите изпитват затруднения да върнат служителите си в тях, пише Bloomberg.

Според доклада 36% от т.нар. работни пунктове – кабинети и бюра, никога не се заемат, а това показва „общо свръхпредлагане“, отбелязва компанията. От използваните – 29% се заемат за 3 часа или по-малко на ден. Само 14% са заети за 5 или повече часа, сочи изследването на базата на проследени 24 855 уникални работни площи в 9 страни, включително САЩ, Великобритания, Хонконг и Сингапур. Сред най-използваните площи са заседателните зали за двама или трима души, пълни средно в 90% от времето. В общи линии използването на офисите е на около 50% от нивата преди пандемията.

Данните показват предизвикателствата пред организациите, докато оценяват нуждите си от офис площи. Служители и мениджъри отбелязват, че трябва да са на място поне в 1/3 от времето, но голяма част от времето в офиса вече не е свързано със закотвянето на бюро.

Площите за малки събрания в тесен кръг, по-откритото сътрудничество и звукоизолираните помещения за индивидуална работа са по-уместни днес спрямо старомодните кабинети. Но 80% от общите площи са заети от индивидуални работни места, а само 20% са за екипна работа, сочи XY Sense.

„Време е за преосмисляне на доброто старо бюро. То доминира площта в офисите ни, скъпо е и просто не го използваме, както преди пандемията. Компаниите се нуждаят от по-малко бюра сега, когато хората вършат по-голямата част от работата си от вкъщи. Компаниите трябва или да преустроят бюрата за по-добро преживяване на работното място, или да осъществят икономии (премахвайки ги), но не могат да не забелязват прахосничеството“, казва Алекс Бирч, съосновател и главен изпълнителен директор на XY Sense.

Други данни подкрепят скъсването с бюрата. Изследване на производителя на офис мебели Haworth установява, че 85% от служителите са имали индивидуално работно място преди 2020 г., но под 50% имат такова сега. След години, в които компаниите натъпкваха колкото се може повече служители в статични кабинети или дълги редици от работни станции, някои смятат промените, породени от работата от разстояние, за твърде закъснели.

„Твърде дълго проектирахме офиси така, сякаш засаждаме цветя. Наистина ли каните хората да се върнат в офиса, за да ги накарате да седят на бюро през целия ден? Или искате да ги насърчите да изграждат връзки, да черпят знания един от друг и да постигат иновации?“, споделя Кей Сарджънт, директор на отдела за работните места в архитектурната и проектантска компания HOK.

Намалялото използване на бюра може да накара работодателите и да преосмислят нуждите си от имоти. Над 9 от 10 големи организации са обявили слабо използване на офисите в допитване на консултантската компания CBRE. А над половината очакват да намалят притежаваните си имоти през идните 3 години. Според данните на XY Sense използването на офиси не се е променило много между първото и второто тримесечие на 2023 г. Но около 1 млн. американски служители, работещи на бюро, са изправени пред задължението да се върнат в офисите по-често до края на годината, казва консултантската компания JLL.

„Трябва да приемем факта, че без да искаме, създадохме кол център среда с обширни отворени работни пространства, които са характерни за повечето офиси тези дни. Морето от еднакви бюра в работните пространства с отворен план, обичайно за базираните на знания организации, вече не е целесъобразно“, казва в доклад Домино Риш, ръководител на отдела за работни места и бизнес имоти в архитектурната компания Hassell.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дистанционната работа ще изтрие стотици милиарди долари от стойността на офисите

Няма връщане назад: Работниците в тази голяма икономика настояват работата от вкъщи да се превърне в норма

Връщане обратно в офиса: В София нещата не са като в Европа

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички