Кои са изпълнителните директори с най-висок и кои с най-нисък рейтинг в САЩ?


Кои са изпълнителните директори с най-висок и кои с най-нисък рейтинг в САЩ?
Снимка: iStock

3545

Социалната медийна платформа Blind за анонимни служители публикува списък с най-добрите и най-лошите корпоративни лидери. Най-високият рейтинг на одобрение достига 96%, а най-ниският – мрачните 0%.

Blind състави списъка след проучване на 13 171 проверени служители в САЩ на своята платформа, за да оцени рейтинга на одобрение на 103 изпълнителни директори, пише Business Insider.

Сигурността на работното място вероятно е един от най-значимите фактори за одобрението на главния изпълнителен директор, според данните на Blind за резултатите от проучването. 9 от 10 изпълнителни директори в топ 10 на Blind не са уволнявали служители през последната година или повече.

Междувременно някои от изпълнителните директори с най-нисък рейтинг на одобрение съкратиха работни места през 2023 г.

Това са топ 5 най-високо и топ 5 най-ниско оценени изпълнителни директори в проучването, класирани от Blind според рейтинга им на одобрение.

Топ 5 най-високо оценени изпълнителни директори

5. Али Годси, Databricks

Снимка: iStock

Рейтинг на одобрение: 83%

Брой служители: 5500 към края на 2022 г.

Али Годси е съосновател и главен изпълнителен директор на технологичната компания Databricks.

Годси е шведски гражданин, който бяга от Иран през 1984 г. на 5-годишна възраст на фона на политически репресии, в които са замесени родителите му. Семейството от горната средна класа е принудено да остави спестяванията си и се сблъсква с финансови затруднения, когато достига до Швеция, разказва Годси пред Forbes в интервю през май 2021 г.

Все пак Годси в крайна сметка получава докторска степен по компютърни науки от KTH Royal Institute of Technology, водещ шведски университет. През 2009 г. пристига в САЩ като гост-учен в „Бъркли“.

Годси остава в САЩ и стартира компания за данни и изкуствен интелект Databricks с шестима други академици през 2013 г.

На 14 септември Databricks обяви, че е събрала над 500 млн. долара в последния си кръг от финансиране, което повишава оценката на компанията до 43 млрд. долара.

4. Тим Кук, Apple

Снимка: Getty Images

Рейтинг на одобрение: 83%

Брой служители: 164 000 към септември 2022 г.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук пое застана начело в технологичния гигант през август 2011 г. Откакто пое поста от бившия главен изпълнителен директор Стив Джобс, Кук започна да ръководи пускането на нови продукти на Apple, включително AirPods, Apple Watch и Apple Music.

ОЩЕ: Шефът на Apple спечели над 40 млн. долара, продавайки част от акциите си в компанията

Под неговото управление Apple се превърна в една от най-ценните компании в света с текущата пазарна капитализация от около 2,8 трлн. долара.

3. Никеш Арора, Palo Alto Networks

Снимка: Getty Images

Рейтинг на одобрение: 84%

Брой служители: 13 948 към 31 юли 2023 г.

Никеш Арора стана главен изпълнителен директор на компанията за киберсигурност Palo Alto Networks през 2018 г.

Преди да поеме поста, той беше президент и главен оперативен директор на SoftBank, базирана в Токио инвестиционна компания от 2014 до 2016 г.

Въпреки несигурността в технологичната индустрия, Palo Alto Networks не изглежда да е засегната от масовите от съкращения, обхванали сектора по-рано тази година.

През 2020 г. Арора обеща „да няма уволнения от COVID-19“, когато удари пандемията и се ангажира да се откаже от заплатата си, за да избегне загуба на работа.

2. Дъг МакМилън, Walmart

Снимка: Getty Images

Рейтинг на одобрение: 88%

Брой служители: 2,1 милиона по целия свят към финансова 2023 г.

Дъг МакМилън стана главен изпълнителен директор на Walmart през 2014 г., но всъщност започва работа в компанията още като тийнейджър.

МакМилън се присъединява към компанията през 1990 г., докато завършва MBA като стажант за купувачи в спортния отдел в местния Walmart в Тулса, Оклахома. Скоро след това се премества в централата на Walmart в Арканзас.

ОЩЕ: Шофьорите на камиони в Америка вземат огромни заплати

Откакто стана главен изпълнителен директор, МакМилън пусна Walmart+, еквивалента на компанията на Amazon Prime. Освен това той актуализира технологията на Walmart с нови услуги като доставка с дронове и използването на генеративен изкуствен интелект на неговия уебсайт.

1. Дженсън Хуанг, Nvidia

Снимка: Nvidia

Рейтинг на одобрение: 96%

Брой служители: 26 196 към януари 2023 г.

Дженсън Хуанг, съосновател и главен изпълнителен директор на базирания в Калифорния производител на чипове Nvidia, е корпоративният лидер с най-висок рейтинг на одобрение в списъка.

Благодарение на широкия интерес към изкуствения интелект приходите и цената на акциите на Nvidia скочиха до рекордни върхове тази година, което вероятно повиши и доверието на служителите в нейното лидерство.

„Той видя, че тази AI мания идва още преди повече от 10 години. Вярвам му напълно“, публикува проверен служител на Nvidia в анонимна дискусия.

Цената на акциите на Nvidia скочи с 220% досега тази година.

Топ 5 най-ниско оценени изпълнителни директори

5. Евън Шпигел, Snap

Снимка: Getty Images

Рейтинг на одобрение: 3%

Брой служители: моментално: 5 286 към 30 юни 2023 г.

Предпоследното име в списъка на Blind е Еван Шпигел, съосновател и главен изпълнителен директор на SnapChat.

Той стартира платформата през 2011 г. и 4 години по-късно става един от най-младите милиардери в света. 33-годишният предприемач сега притежава 2,5 млрд. долара, според Forbes.

Snap още е една от най-известните социални медийни платформи в света, но е изправена пред силна конкуренция в лицето на TikTok. През последната година SnapChat беше засегнат от мащабни съкращения, промени в ръководството и затваряне на проекти, тъй като приходите се намаляха.

4. Марк Андерсън, Alteryx

Снимка: iStock

Рейтинг на одобрение: 3%

Брой служители: 2600 към 30 юни 2023 г.

Марк Андерсън стана главен изпълнителен директор на Alteryx през 2020 г., като преди това беше президент на Palo Alto Networks.

Alteryx, производител на софтуер за анализ на данни, обяви плановете си да съкрати 11% от работната си сила през април тази година.

Акциите на компанията са паднали с около 30% досега тази година.

3. Джон Ричитиело, Unity Technologies

Снимка: Getty Images

Рейтинг на одобрение: 2%

Брой служители: 7700 към май 2023 г.

Джон Ричитиело беше главен изпълнителен директор на софтуерната компания за игри Unity от 2014 г. до 9 октомври тази година.

Пенсионирането на Ричитиело от компанията последва промени в цените на Unity през септември, които предизвикаха протести от консорциум от разработчици на игри.

Ролф Бота, водещият независим директор в борда на Unity, заяви в съобщението за пенсионирането на Ричитело, че бившият главен изпълнителен директор е помогнал на Unity да премине от постоянен лиценз към абонаментен модел по време на неговото управление, което помогна на разработчиците да монетизират и изградят други услуги за игри.

Ричитело също ръководи IPO-то на Unity през 2020 г.

2. Ерик Нордстрьом, Nordstrom

Снимка: iStock

Рейтинг на одобрение: 0%

Брой служители: 60 000 към 28 януари 2023 г.

Ерик Нордстром е четвъртото поколение управляващо търговската империя.

Компанията е основана през 1901 г. от неговия прадядо Джон Нордстрьом.

Компанията, подобно на много от своите наследени партньори в търговията на дребно, е изправена пред сериозни предизвикателства в бизнес картината, особено от възхода на електронната търговия.

През април Nordstrom уволни неизвестен брой служители в техническия отдел на веригата. По-рано тази година универсалният магазин обяви, че ще затвори дейността си в Канада до края на юни, което ще доведе до съкращаването на около 2500 работни места.

1. Дейвид Гьокелер, Western Digital

Снимка: iStock

Рейтинг на одобрение: 0%

Брой служители: 53 000 към 30 юни 2023 г.

В дъното на списъка на Blind е Дейвид Гьокелер, който стана главен изпълнителен директор на Western Digital, компания за съхранение на данни през 2020 г.

Western Digital уволни над 200 служители на Силиконовата долина през юни.

Общото възнаграждение на Гьокелер през 2022 г. беше 32,1 млн. долара – около 3 330 пъти средната заплата в Western Digital.

Източник: Business Insider

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Рекорд: Apple стана първата компания в света за 3 трлн. долара

Как възходът на изкуствения интелект превърна Nvidia в една от най-големите компaнии в света?

За какво изпълнителният директор на Apple се възхищава на Стив Джобс?

Walmart наема 150 000 работници, раздава 550 млн. долара бонуси

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички