Кои трикове на Стив Джобс използва при управлението неговият наследник Тим Кук?


Кои трикове на Стив Джобс използва при управлението неговият наследник Тим Кук?
Снимка: Getty Images

5760

Откакто Тим Кук стана главен изпълнителен директор на Apple, той работи да затвърди собствените си позиции, но не крие, че още се възхищава на лидерския стил на своя предшественик Стив Джобс, пише CNBC

„Знаех, че не мога да бъда Стив (когато станах главен изпълнителен директор). Не мисля, че някой може да бъде Стив. Мисля, че той беше човек, който се случва веднъж на 100 години, оригинален според всяка граница на въображението. И това, което трябваше да направя, беше да бъда най-добрата версия на себе си“, споделя 62-годишният Кук пред GQ. 

Но това не означава, че Кук не може да вземе един или два лидерски трика от книгата на Джобс. Кук се възхищава на това как Джобс държи всички в Apple да имат един и същи стандарт на креативност и прокарване на граници – независимо дали работят в инженеринг, маркетинг или друг отдел.

Кук споделя, че едно от нещата, които е харесвал в Джобс, че той не е очаквал иновация или креативност само от една група в компанията, а навсякъде в нея.

Кук го изпита от първа ръка. Преди да застане начело на Apple като главен изпълнителен директор през 2011 г., той беше главен оперативен директор на компанията, като наблюдава световните продажби и операции на компанията. И в тази роля се очакваше да бъде изобретателен. „Когато управлявахме операции, ние се опитвахме да бъдем иновативни и креативни в операциите, както бяхме и в другите аспекти. Трябваше да бъдем, за да успеем да създадем продуктите, които проектирахме“, посочва Кук.

Тази концепция помогна на Кук да спечели скептиците, след като стана главен изпълнителен директор, като според някои той не е достатъчно „продуктивен човек“, за да заеме мястото на Джобс.

Под негово ръководство Apple се превърна в мултимилионна компания. Кук ръководи пускането на Airpods, Apple Watch и процесора M1, следващо поколение чип, който сега е в повечето от новите устройства на компанията.

Apple също разшири и предложенията си, базирани на услуги, включително Apple TV+, своята абонаментна медийна платформа за стрийминг.

Кук споделя на конференцията за кодове на Vox Media през 2022 г. в Лос Анджелис, че не би могъл да застане начело на нито една инициатива, без да се е поучил от Джобс. „Той беше най-добрият учител, който някога съм имал досега. Тези учения продължават да живеят, не само в мен, но и в цял куп хора, които са в Apple“, посочва Кук.

Днес изпълнителният директор на Apple все още използва някои от старите трикове на Джобс, като срещи в 9 сутринта всеки понеделник и добавя, че не е от носталгия.

„Всъщност не гледаме много назад в историята. Винаги сме фокусирани върху бъдещето и се опитваме да се чувстваме така, сякаш сме на тази стартова линия, където наистина можете да мечтаете и да имате големи идеи, които не са ограничени от миналото по някакъв начин“, отбелязва Кук.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

9 от най-успешните предприемачи и техните съвети за бизнеса

Специалната стратегия на Стив Джобс за разпитване на служители

Apple намалява драстично заплатата на шефа си

Продадоха първо поколение iPhone за 100 пъти по-висока цена от оригиналната

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички