Spotify отчита рекорден ръст на абонатите в годината на съкращения и повишаване на цените


Spotify отчита рекорден ръст на абонатите в годината на съкращения и повишаване на цените
Снимка: iStock

1188

Стрийминг платформата Spotify вече може да се похвали с 236 млн. абонати, които използват платените Premium акаунти, което е 4% увеличение спрямо последното тримесечие. Общият брой активните месечни потребители бележи ръст от 5% до 602 млн., предава The Verge.

През 2023 г. потребителската база и премиум абонатите на Spotify нарастват съответно със 113 и 31 милиона, поставяйки нови рекорди за компанията.

През изминалата 2023 г. Spotify предприе съкращаване на разходите и увеличение на цените за най-голямата стрийминг услуга в света. Миналия декември компанията обяви, че ще съкрати 17% от работната си сила, или над 1500 души.

Spotify увеличи цените си в САЩ и други пазари по света по-рано през годината, като месечната цена на Premium абонамента се повиши до 10,99 долара, след като повече от десетилетие струваше 9,99 долара.

Въпреки стремежа към ефективност, Spotify отчете тримесечна загуба от 70 млн. евро, спрямо печалба от 65 млн. евро през предходното тримесечие. Но спрямо съответното последно тримесечие на 2022 г, се наблюдава подобрение, тъй като тогава загубата беше в размер на 270 млн. евро.

Снимка: iStock

Нетната му загуба на компанията за цялата 2023 г. възлиза на 532 млн. евро, но средният приход на потребител се е повишил и сега възлиза на 4,60 евро, спрямо 4,34 евро през последното тримесечие и 4,55 евро през същото тримесечие година по-рано. Приходите от реклама също се повишават до 501 млн. евро през тримесечието, което е рекордно ниво.

Наскоро Spotify отправи критики към политиките за таксите на App Store на Apple. Не е ясно дали тези напрегнати отношения имат нещо общо с отказа на Spotify да направи услугата си достъпна за новите слушалки Vision Pro на Apple, дори и чрез съществуващото приложение за iPad.

Освен музиката, инициативите на Spotify в сферата на подкастите и аудиокнигите продължават. Наскоро компанията поднови сделката си с Джо Роугън, но вече ще позволи неговият подкаст да бъде разпространяван чрез други платформи. А в областта на аудиокнигите стрийминг платформата вече позволява на абонатите на Premium да имат достъп до 15 часа съдържание като част от техния абонамент, след като преди това са го продавали изключително като екстра при поискване.

От Spotify за момемнта не уточняват кога може да стартира опцията за стрийминг без загуби на аудио качество (т.нар. lossless или HiFi стрийминг). Компанията обяви опцията преди почти 3 години през февруари 2021 г., но още не е обявила официална дата на стартирането ѝ.

Източник: The Verge

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Технологичният гигант Spotify съкращава около 17% от служителите си

След редица онлайн платформи: И Spotify предприе нов кръг съкращения

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички