Столичен "зелен" хипермаркет спечели конкурса "Сграда на годината" 2022


Столичен "зелен" хипермаркет спечели конкурса "Сграда на годината" 2022
Снимка: Кауфланд

6399

Двата най-нови хипермаркета на Kaufland България бяха отличени в престижния конкурс "Сграда на годината". Зеленият магазин на ритейлъра в кв. Горубляне спечели първа награда в категория "Зелени сгради". А откритият през лятото хипермаркет в столичния квартал "Младост 4" получи номинация от престижното жури на конкурса в категория "Търговски сгради и ритейл паркове", съобщават от компанията.

"В последните години ние от Kaufland България целенасочено инвестираме в енергийна ефективност и намаляване на въглеродния отпечатък от дейността си. Това намира пряко отражение върху новите сгради, които проектираме и изграждаме за нашите магазини. Есента открихме първия ни "зелен" хипермаркет в кв. Горубляне и това, че той получава определението "Зелена сграда на годината" е безспорно признание за работата на целия ни екип", заяви Тодор Левенов, ръководител направление "Нови проекти и модернизации" в Kaufland България при получаването на наградата.

Kaufland Горубляне е най-новият филиал на компанията. Първият "зелен" хипермаркет на веригата, изграден изцяло според най-актуалните стандарти за екологично и енергийно ефективно строителство. Притежава редица щадящи околната среда системи. Захранва се със 100% "зелена" енергия, а цялото осветление е LED базирано. Предстои на покрива му да бъде поставена фотоволтаична инсталация, която да покрива около 20% от годишните нужди на хипермаркета.

Освен това над 6000 кв. метра от площта на имота, върху който е построен Kaufland Горубляне, са превърнати в парк. В него са засадени различни видове дървета и храсти, като изборът им е съобразен със способността им да абсорбират по-големи количества въглероден диоксид. Това влияе пряко върху намаляването на топлинните острови на града и на влиянието автомобилния трафик по бул. "Самоковско шосе".

Откритият през лятото хипермаркет в столичния кв. "Младост-4", номиниран в категория "Търговски сгради и ритейл паркове", също е изграден според съвременните изисквания за най-висок клас енергийно ефективни ритейл сгради. Оборудван е с редица системи, щадящи околната среда, включително и иновативна "зелена" климатична система, комбинираща отопление и охлаждане. Тя не използва фосилни горива, а остатъчната топлина от хладилните витрини и помещения. Хипермаркетът разполага с последно поколение LED осветление, с което се постига 30% икономия на енергия за осветление и осезаем спад във въглеродните емисии. Kaufland отвори модерен магазин за 40 милиона лева

"Сграда на годината"

"Сграда на годината" е конкурс с 20-годишна история. Целта му е да открои най-добрите постижения при реализацията на съвременни сградни проекти, свързани с развитието на градовете, и техните инвеститори, архитекти и строители.

Конкурсът се организира от "ГРАДЪТ Медиа Груп" и е под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Номинациите за наградата се определят от авторитетно жури, включващо представители на институционалните, професионалните и академични общности, браншовите организации и водещи компании от бизнеса.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Kaufland вдига заплатите, дава щедри бонуси

Мистериозен милиардер: Създателят на Lidl и Kaufland е най-богатият германец

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички