Съмнителни фирми взели милиони от държавата за ремонт на язовири


Съмнителни фирми взели милиони от държавата за ремонт на язовири
Снимка: iStock

8365

Свързани фирми са получили лъвския пай от разпределяните на тъмно стотици милиони левове от държавното дружество "Монтажи" за ремонт на язовири и изграждане на нов правителствен комплекс. Сред топ-получателите е и свързана фирма с пореден бивш шеф на АПИ – Стефан Чайков. Така докато друг бивш началник в АПИ – Велико Желев, държи договори за стотици милиони с държавното дружество "Автомагистрали", фирмата на Антоанета Чайкова е взела десетки милиони без конкурс от държавното дружество "Монтажи".

Това разкрива вестник "Сега", позовавайки се на информация от Министерство на финансите за начина, по който са били извършвани капиталовите разходи в страната. Така ведомството хвърля светлина върху редица порочни практики при изразходването на публичните средства.

В презентацията за пръв път са оповестени фирмите, получили най-много средства по договори с държавното дружество "Монтажи" ЕАД за ремонт на язовири. Както съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков, 630 млн. лв. за ремонт на язовири са отишли основно в 7-8 дружества. Петков обаче не посочи конкретните изпълнители, преди да са приключени проверките и имената на отделни фирми се появяват за пръв път именно в презентацията на финансовото министерство.

От данните става ясно, че най-големият пай от средствата са отишли във фирма "Ковел-Про" ЕООД на Велизар Копчев. Фирмата е създадена през 2010 г. За 2019 г. няма публикуван финансов отчет, печалбата за 2018 г. е 106 000 лв., за 2017 – 1,276 млн. лв. "Ковел-Про" има сключени общо 134 договора покрай ремонтите на язовири с "Монтажи" ЕАД на стойност 367 млн. лв. Фирмата има печелени обществени поръчки в отделни консорциуми, но не е сред топ изпълнителите на договори с публичен ресурс, показва проверка в Агенцията за обществени поръчки.

Вторият топ-получател на пари от "Монтажи" ЕАД е обединението "Планекс-ГЕС", в което влизат фирмите "Планекс" и "Грийнтех инженеринг Солюшънс". Обединението има само един договор с "Монтажи", но пък на много висока стойност – 228 млн. лв. с ДДС. Според информация на "Капитал" това е фирмата, получила договора за изграждане на новия правителствен център, за който вестник "Сега" писа. Оказва се, че между "Грийнтех инженеринг Солюшънс" и "Ковел-про" - най-големият получател на средства за язовирите – има връзки. Двете фирми са акционери в едно и също дружество – "Хелиос Пауер" АД. Сред собствениците на дружеството е Иво Георгиев, бивш секретар на Димитровския комунистически младежки съюз, избран в ръководството на ДКМС с Росен Карадимов през 1989 г. Георгиев бе и изпълнителен директор на фалиралата "Елитбанк", по-известна като банката на комсомола.

Последната фирма в топ 3 на получателите на пари за ремонти на язовири от "Монтажи" ЕАД е "Абак ДС" ЕООД на Антоанета Чайкова. До 2016 г. собствеността в нея е държал Стефан Чайков, който бе начело на АПИ през 2013 г. и 2014 г. в мандата на кабинета "Орешарски". През 2018 г. Чайков е влязъл и в Управителния съвет на ПУДООС – предприятието на МОСВ, което финансира екопроекти, и е излязъл от него тази година. Фирма "Абак ДС" има 41 договора с "Монтажи" за ремонт на язовири на стойност 125 млн. лв. Не е ясно кои са останалите 5 фирми, получили основната част от ремонтите на язовири.

Както обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков, от над 400 язовира строителните дейности са приключили едва при 10, а се работи върху 100 обекта. Вестник "Сега" също зададе въпроси на икономическото министерство коя фирма е получила договора за строеж на нов правителствен център и може ли договорът да се прекрати, но не получи отговор.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички