Милиарди левове са раздадени без обществени поръчки


Милиарди левове са раздадени без обществени поръчки
Снимка: iStock

7225

8,6 млрд. лева са раздадени без обществени поръчки. Сумата беше изнесена от служебния финансов министър Асен Василев на брифинг след днешното заседание на Министерски съвет. В брифинга участваха и министърът на икономиката Кирил Петков и регионалния министър Виолета Комитова.134 км от магистрала "Хемус" ще се строят без обществена поръчка

"Един от основните проблеми при последния редовен кабинет е бил в процедурите "ин хаус", заяви говорителят на МС Антон Кутев. Той обясни и какво е точно "ин хаус": "Това са вратички в закона, позволяващи даването на огромно финансиране без конкурси", посочи Кутев.

Процедурите по т.нар. система "ин хаус" са се случвали по две направления в регионалното министерство – свлачища и магистрала "Хемус". 570 млн. лева са били отпуснати през 2019 г. за укрепване на свлачища "по спешност". 30 фирми са получили 188 млн. лева авансови плащания от "Автомагистрали" ЕАД без обществени поръчки, обясни за пореден път министър Комитова. По оферта, дадена от фирмата, се изплащат авансовите средства.

За всичките 84 свлачища авансите са раздадени през декември 2019 г. Само по едно свлачище се работи - това при Рилския манастир. Срокът на договорите изтича през декември тази година. "Трудно ми е да си представя как ще ги изпълним", каза Комитова.

Процедурите "ин хаус" за АМ "Хемус" започват през 2018 г. с едно министерско постановление и 2019 г. с друго министерско постановление. Държавата осигурява 3,71 млрд. лв. от националния бюджет за магистралата. Регионалното министерство, АПИ и "Автомагистрали" ЕАД получават по 1,14 млрд. лв за изграждане на магистралата. Това се случва към края на 2020 г. Търговското дружество раздава 976 млн. на 45-50 фирми авансово за бъдещо строителство на АМ "Хемус". Тя е разделена на 9 участъка и не обхваща целия път от Ябланица до Варна, а приключва от 220 км от Ябланица. Още 1,3 млрд. лева отиват за АМ "Хемус"

След участък 9 магистрала "Хемус" се изпълнява от друга компания. Тук парите са се предавани също от МРРБ на АПИ, на "Автомагистрали" и на фирмите без обществени поръчки под прикритието на т.нар. процедура "ин хаус", допълни Комитова. Държавата харчи милиони всеки ден за незаконни обществени поръчки

Кирил Петков: Това е разхищение на държавен ресурс

В Министерството икономиката по същия начин чрез процедурите "ин хаус" без конкурс са раздадени милиони левове. Без обществена поръчка фирма за пълен инженеринг - проектиране, строителство и авторски надзор се строи сграда от 90 000 кв. метра в "София Тех Парк" за 182 млн. лева, която щяла да служи за нов правителствен център, обяви икономическият министър Кирил Петков.

"Едно и също явно се е случвало навсякъде - огромни суми от нашите пари са давани без обществени поръчки. Това е разхищение на държавния ресурс, което се раздава по неясен начин", заяви икономическият министър Кирил Петков. При близо 40% от обществените поръчки има нарушения

Държавната консолидационна компания е дала 630 млн. авансово на дружеството "Монтажи" ЕАД, които са дадени на фирми. Само 10 приключили ремонти на язовири, припомни Петков. "За тези ремонти, при които аз влязох лично в детайл да видя какво се е случило, цифрите, които видях - беше два пъти цената на бетона в сравнение с пазарната цена и 5 пъти цената за транспорт", обясни Петков.

Говорителят на кабинета Антон Кутев определи т.нар. "ин хаус" процедури като - вратичките в закона, които позволяват да бъдат давани поръчки с огромни финансирания без обществени поръчки и без конкретни процедури. Кутев заяви, че това го има във всички европейски законодателства, но само в ограничени случаи, когато става дума за спешност. Така е и в българското законодателство. "Но, както ще видите, това не е съвсем така в последните години в България", каза Кутев.

Финансовият министър Асен Василев обясни, че идеята за обществените поръчки без конкурс е била тези поръчки да се възлагат на държавни предприятия, които могат да изпълнят поръчката. Те обаче на свой ред ги давали на подизпълнители.

"Това са така нар. фирми робовладелци и роби", допълни Комитова. На инженеринговата фирма се възлагало всичко и тя получавала парите, но без документи наемала фирми подизпълнители, които вършели отделните дейности.

Според служебния кабинет 42% от парите на държавните предприятия са раздадени без обществени поръчки. На немалка част от конкурсите, които са минали по законов ред, се е явил само 1 кандидат.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички