Toshiba се разцепва на две


Toshiba се разцепва на две
Снимка: Getty Images

3188

Японската компания Toshiba обяви плановете си за разделяне на две компании, преразглеждайки спорното предложение за разцепване на три след бурния период за известния индустриален конгломерат. Шефът на Toshiba подава оставка

Групата заяви, че планира да отдели сегмента си за устройства, включително бизнеса си с полупроводници, в опит да ускори вземането на решения и да повиши ефективността на акциите.

Акционерите, които се сблъскаха с ръководството относно най-добрия път за развитие на проблемната компания, все още трябва да одобрят предложението при гласуване, което се очаква през март. Първоначалният план за разделяне срещна силна съпротива от страна на някои ключови инвеститори.

Фирмата също така заяви, че ще се освободи от дела си в бизнеса с климатични инсталации Toshiba Carrier и ще се опита да продаде подразделенията си за асансьори и осветление.

"Смятаме, че отделянето е оптимално", заяви пред инвеститорите президентът и главен изпълнителен директор Сатоши Цунакава, като обеща, че това ще "позволи по-бързи и гъвкави операции", предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Той заяви, че рационализирането на операциите ще позволи на инвеститорите да изберат частта от бизнеса, която ги интересува.

Първоначално Toshiba представи план за разделяне на три през ноември миналата година, което анализаторите нарекоха тест за други японски гиганти. Но днес тя заяви, че "тъй като това е първата широкомащабна трансакция за разделяне в Япония, се оказва, че има пречки, които не са били очаквани първоначално". Сред тях са по-високите от очакваното разходи и продължителният процес на листване на двете нови дружества. Вместо това двустранното разделяне "може значително да намали разходите за разделяне, да осигури финансова стабилност на всяко дружество и значително да намали несигурността при отделянето", заяви компанията.

Очаква се разделянето да струва 20 млрд. йени (173 млн. долара) за две години, като текущите разходи също ще се увеличават с 13 млрд. йени годишно. Но Цунакава заяви, че това ще бъде компенсирано от плановете за намаляване на оперативните разходи с 30 млрд. йени годишно.

Японският гигант иска да финализира разделянето до втората половина на финансовата 2022-23 година, но все още може да се сблъска със съпротивата на акционерите.

General Electric и Johnson & Johnson обявиха разделяне през последните месеци - ход, който според анализаторите до голяма степен е наложен от финансовите пазари.

Отделянето може да бъде начин за големите корпорации да създадат по-голяма стойност и да рационализират дейността си, но също така може да ограничи координацията между секторите, казват експерти.

Toshiba води началото си от 1875 г. и някога е била символ на напредналата технологична и икономическа мощ на Япония, но от няколко години е затънала в сътресения. Миналата година акционерите гласуваха за отстраняването на председателя на борда на директорите след поредица от скандали и загуби, което бе рядка победа за инвеститорите активисти в корпоративна Япония. Toshiba ще има нов изпълнителен директор

Компанията обяви Toshiba Tec и нейните подразделения за климатизация, асансьори и осветление за "неосновни дейности". Тя вече се съгласи да продаде Toshiba Carrier на базираната в САЩ Carrier Corporation в сделка, за която се съобщава, че е на стойност около 100 млрд. йени. Понастоящем конгломератът притежава 60% от акциите на компанията за климатици и ще запази само 5%, когато продажбата приключи по-късно тази година. Той заяви, че се надява да сключи сделки за освобождаване от звената за асансьори и осветление през следващите два месеца. 

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички