Шефът на Toshiba подава оставка


Шефът на Toshiba подава оставка
Снимка: Toshiba

4211

Изпълнителният директор на японския конгломерат Toshiba Corp. Нобуаки Куруматани вероятно ще се оттегли от поста си, съобщава бизнес изданието Nikkei.

Оставката му ще бъде обявена в сряда, 14 април, по време на заседание на борда на Toshiba. Куруматани, който управлява компанията от 3 години, може да подаде оставка, преди директорите да обсъдят отстраняването му. Най-вероятният наследник на Куруматани ще бъде председателят на борда на компанията Сатоши Цунавака.

Предполага се, че комисията по номинации на Toshiba настоява за този ход, тъй като се появиха твърдения за сблъсъците на Куруматани с акционерите, както и информация, че повече от половината висши мениджъри в компанията изразяват липса на доверие в главния изпълнителен директор.

Напускането на Куруматани ще дойде седмица след като бившият му работодател CVC Capital Partners предложи да купи Toshiba в сделка за близо 21 млрд. долара или 2,3 трлн. японски йени. Японската компания заяви, че предложението ще бъде разгледано след допълнителни разяснения.

Въпреки че CVC предлага премия от 30% спрямо текущата цена на акциите на Toshiba, оферта е критикувана като твърде ниска от някои активисти-акционери. Събрание на собствениците на акции преди 3 седмици гласува за независима проверка на засегнатата от скандали компания.

Базираният в Хонконг активистки фонд Oasis Management разкритикува предложението на CVC Capital като "далеч под справедливата стойност" в писмо до председателя на борда на Toshiba Осаму Нагаяма, видяно от Reuters.

Инвеститорът призовава компанията да потърси други предложения за над 6200 йени (56,54 долара) на акция, далеч над офертата на CVC от около 5000 йени. Американският хедж фонд Farallon Capital Management също поиска от Toshiba да потърси повече оферти. "Ако компанията е отворена за наддаване, вярваме, че ще има и други оференти, заинтересовани да придобият Toshiba", се казва в писмото на Oasis.

Фондът предложи компанията да създаде специална комисия, която да обсъжда предложението за CVC, и призова Куруматани да бъде изключен от процеса, тъй като той е бивш ръководител в CVC. Куруматани, бивш банкер на основния кредитор на Toshiba, Sumitomo Mitsui Financial Group, оглавяваше японския клон на CVC, преди да се присъедини към Toshiba.

Акциите на Toshiba се движат значително под вероятната цена на офертата на CVC, след като достигнаха четиригодишен връх миналата седмица, като във вторник затвориха на 4595 йени.

Отделно Токийската фондова борса съобщи във вторник, че в петък е имало блокови сделки за акции на Toshiba за 72 млрд. йени, представляващи около 3,4% от пазарната стойност на компанията.

Всяко придобиване на Toshiba, един от малкото японски производители на ядрени енергийни реактори и производител на отбранително оборудване, ще се нуждае от одобрение от правителството.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички