Търговските вериги искат вето на забраната за собствени марки


Търговските вериги искат вето на забраната за собствени марки
Снимка: iStock/Guliver

3213

Сдружението за модерна търговия, в което членуват всички големи търговски вериги, работещи у нас, се надява президентът Румен Радев да наложи вето върху гласуваните от парламента на 11 февруари промени в Закона за защита на конкуренцията. Това се разбира от становище на сдружението, разпространено в сряда, пише вестник "24 часа".

Мотивът за промените в закона бе въвеждането на европейска директива за борба с нелоялната конкуренция, но според сдружението промените в българския закон далеч надхвърлят изискваното от директивата, ограничава се свободата на договаряне и "се поставят в неравностойно положение много български компании спрямо конкуренти в други европейски страни, където директивата е транспонирана адекватно", пише в становището.

Най-същественото оплакване е срещу въведената забрана за ексклузивни доставки, което удря собствените търговски марки на търговците. Под тези марки работят стотици малки и средни български фирми, на които търговецът поръчва определени продукти. Според сдружението забраната ще прекъсне договорите и търговците ще внасят тези продукти от чужбина, с което на практика нашите фирми остават без бизнес.

Изпълнителният директор на сдружението Йордан Матеев смята, че единствената възможност за преодоляване на тези промени, приети без широко обществено обсъждане, е президентът да наложи вето, тъй като те още не са публикувани.

"Държавата, вместо да подкрепя развитието на българския бизнес и на българските производители и преработватели, ги поставя в дискриминирано положение спрямо колегите им от ЕС", посочи Матеев.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички