Вдигнаха глобите за нарушаване на конкуренцията


Вдигнаха глобите за нарушаване на конкуренцията
Снимка: iStock/Guliver

3292

Вдигат глобите, които Комисията за защита на конкуренцията налага на фирмите - те ще са минимум 10% от общия оборот през стопанската година, предхождаща решението. Това е записано в изменения на Закона за защита на конкуренцията, публикувани за обществено обсъждане, пише в. "24 часа". С тях се уеднаквява националното законодателство с европейските норми.

Дава се възможност да бъдат санкционирани икономическите правоприемници на предприятието нарушител, за да не се избягват глобите чрез преструктурирания и сливания. Ще могат да се санкционират сдруженията на предприятия, когато нарушението е свързано с дейностите на неговите членове, като за целта се отчита сборът от продажбите на стоки и услуги, свързани с нарушението, реализирани от предприятията, които членуват. Сдруженията могат да събират пари от членовете си за плащане на глобата.

Органите за защита на конкуренцията в отделните държави членки ще си съдействат за трансгранично събиране на глоби за фирми, които нямат корпоративно присъствие или активи на територията на съответната страна. Компаниите ще са длъжни да предоставят на КЗК достъп до всяка информация независимо от носителя, на който се съхранява. При отказ или грешна информация се предвиждат санкции.

Регулаторът ще има право да извършва проверки на място в частни помещения, ако подозира, че се съхраняват служебни документи и има съдебно разрешение. Това включва и частните домове на управители на предприятия, които се разследват от регулатора в образувано производство например. В момента КЗК има право да претърсва и изземва документи само от офисите на компаниите или сдружения, в които те участват. Производствата ще могат да се приоритизират, което означава, че ако КЗК прецени, може да не образува производство по дадено искане.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички