ВМЗ-Сопот с поръчки за Централна Европа за две години напред


ВМЗ-Сопот с поръчки за Централна Европа за две години напред
Снимка: БГНЕС

5651

От края на февруари търсенето на продукцията на ВМЗ-Сопот изведнъж се е повишило драстично, въпреки че до декември трудно събирали пари за заплати. Към момента има поръчки за две години напред, а много от дестинациите са в Централна Европа. Това заяви в ефира на NOVA Никола Стоянов, бивш председател на Съвета на директорите на завода. Вдигат заплатите и ваучерите за храна във ВМЗ - Сопот

Новината идва на фона на притесненията на синдикатите от действията на новоназначеното ръководство на оръжейното предприятие. От КТ "Подкрепа" и КНСБ изпратиха писмо до вицепремиера и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова. Те настояват за спешна среща с нея и уточняват, че исканията им нямат политически нюанс.

"В завода вече липсват важни за основното производство материали. За тяхната доставка няма яснота. Това от своя страна ще доведе ВМЗ до невъзможност да изпълнява договорите си, а от там и поемане на неустойки. Нашата основна грижа е запазване на работните места и редовното получаване на достойни трудови възнаграждения", пишат синдикатите. 

Причина за притеснението им е, че при срещите, които са имали с новия изпълнителен директор на ВМЗ Иван Иванов, той говорел само за социална политика, без да представя планове за развитие на предприятието. Кирил Петков поиска оставки на директорите на ВМЗ - Сопот

Бившият председател на Съвета на директорите на завода коментира казуса изнасяно ли е оръжие от завода за Украйна, или не. "Скандално е, че г-жа Нинова ни обвинява, че ние сме се опитвали да прокараме сделка за износ на оръжия към Украйна, а ние сме просто производител", обясни Стоянов казуса с пренасочването на пратка от Афганистан към Украйна. Това предизвика остър спор между министъра на икономиката в оставка Корнелия Нинова и бившето ръководство на предприятието.

Стоянов разказа, че международната компания, с която ВМЗ-Сопот има рамков договор, поискала продукцията, предназначена за Афганистан, да не бъде изпращана, а да остане на склад в България. За целта се плащал и наем. След време фирмата решила да пренасочи въпросната пратка с оръжия към Украйна, за което ВМЗ уведомило Министерството на икономиката и индустрията.

"След 2014 г. е издадена препоръка на Международната организация да не се изнася оръжие за този район, тъй като има напрежение там", обясни Стоянов и подчерта, че тази препоръка не е изрична забрана.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Щедър великденски бонус във ВМЗ - Сопот

Разрешиха приватизацията на части от ВМЗ - Сопот

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички