Кирил Петков поиска оставки на директорите на ВМЗ - Сопот


Кирил Петков поиска оставки на директорите на ВМЗ - Сопот
Снимка: БГНЕС

5075

Министърът на икономиката Кирил Петков поиска оставките на Борда на директорите на ВМЗ - Сопот. Това обяви Петков пред журналисти след среща с ръководството на фирмата и синдикатите. Не може, когато принципалът, управлението и представителите на работещите в тази фирма са всички заедно - Бордът трябва да си подаде оставката, заяви той. Разрешиха приватизацията на части от ВМЗ - Сопот

Петков отиде в Сопот, за да успокои социалното напрежение сред синдикалните членове, които заявиха, че във вторник, 24 август, ще излязат на протест в София. Те настояват за оставката на Борда на директорите, а ВМЗ да бъде изваден от Държавната консолидационна компания (ДКК). "Дали ще протестираме следващата седмица, ще решим до утре", заяви лидерът на КТ "Подкрепа" в заводите Димитър Атанасов.

Министърът на икономиката обясни, че откакто е назначен новият борд на директорите през април, ВМЗ не изпълнява свои договори, не разплаща сключени контракти, а реално загубите за няколко месеца са около 6 милиона лева.

Едновременно с това Петков призова и директорът на Държавната консолидационна компания да си подаде оставката, защото по думите му "не може да имаме проблеми с язовирите, във ВМЗ да има такива лоши резултати в последния момент и да казваме, че тази държавна компания си върши работата". "Ако не си подадат оставките, моята идея поне там, където имам директен контрол - в ДКК, да уволня изпълнителния директор, ако той сам не иска да си тръгне", подчерта Петков.

Той изрази надежда новият член на УС на компанията, който е назначен от самия него, да бъде избран за изпълнителен директор и той да води политиката на държавата. Петков подчерта, че държавата не е лош стопанин и може да бъде много добър стопанин, ако обаче се гледа интереса и ако знае за какво го прави.

"И като сме сигурни, че няма течове, няма кражби, корупция и хората, които стоят зад интереса на държавата, съм сигурен, че предприятия като ВМЗ могат да бъдат много успешни, дори и под собствеността на държавата", каза още той. Кирил Петков слага край на заплатите по 60 000 лв. в ББР

По въпроса за неговата собствена оставка заради неприключена процедура по отказ от канадско гражданство, по която Конституционният съд заведе дело, Кирил Петков заяви, че уважава КС и че ще се съобрази, ако има препоръка от него.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички