Законни ли са политиките на компаниите в САЩ за расово разнообразие на работната сила?


Законни ли са политиките на компаниите в САЩ за расово разнообразие на работната сила?
Снимка: iStock

3032

Група главни прокурори в САЩ, работещи в щати, управлявани от Републиканската партия, предупреждават най-големите компании в страната, че определени политики за налагане на разнообразие в състава на работната сила могат да се окажат незаконни след като Върховният съд на САЩ отмени подобни политики, прилагани в сферата на висшето образование.

В писмо, изпратено до 100-те най-големи компании в САЩ, 13-те прокурори посочват, че решението на съда от миналия месец прави ясно това, че всякакви политики, които третират хората по-различен начин на база тяхната раса са нелегални, дори когато тези мерки се прилагат с добри намерения, предава Reuters.

Главните прокурори призовават компаниите да се откажат от квотите за брой служители на база раса или предпочитанията при наемане, повишаване и договаряне на персонал, заплашвайки със съдебни действия „по-рано, отколкото по-късно”, ако компаниите не сторят това.

„Компаниите, които участват в расова дискриминация, трябва и ще бъдат изправени пред сериозни правни последици.”, пише в писмото.

Длъжностните лица открояват около дузина компании, които според тях са използвали расови квоти и други изрично основани на раса практики, включително Apple Inc, Google на Alphabet Inc, Microsoft Corp и Uber Technologies Corp.

Компаниите не са отговорили незабавно на молбата за коментар на Reuters.

Главният прокурор на Канзас Крис Кобах и колегата му от Тенеси Джонатан Скърмети оглавяват писмото. Те са подкрепени от редица други главни прокурори, включително на Индиана, Южна Каролина и Мисури.

Кои са най-добре платените шефове на компании в САЩ?

Върховният съд на САЩ излезе с решение през миналия месец, че политиките за прием, съобразени с расата, на Харвардския университет и Университета на Северна Каролина, нарушават гарантираната от конституцията на САЩ равна защита пред закона.

Решението не засяга директно служителите, но в съвпадащо мнение съдия Нийл Горсуч посочва, че федералният закон, който забранява расови пристрастия в програми с федерално финансиране, включително висшето образование, е „по-същество идентичен” със закона, забраняващ дискриминацията на работното място.

Очаква се решението на съда да предизвика правни предизвикателства за политиките за прием в университети и гимназии и корпоративни инициативи за многообразие на персонала, които отчитат расата.

Федералните и щатските закони принципно забраняват на компаниите изрично да вземат предвид расата при вземането на решения за наемане на работа, но има малко скорошни примери за прецеденти относно законността на програмите за разнообразие.

Компаниите в САЩ имат политики, целящи разнообразие сред техните служители от десетилетия.

Но много фирми започнаха да поглеждат по-детайлно върху казуса през 2020 година, когато в САЩ наложи национален дебат (прераснал в размирици – бел. ред.) след смъртта на Джордж Флойд и други чернокожи граждани на страната, причинена от полицията.

Поддръжниците на инициативите за корпоративно многообразие посочват, че заедно със създаването на повече капитал, те привличат по-добри таланти и могат да бъдат полезни за бизнеса, когато имат подкрепа сред клиентската база на компанията.

Но в писмото си, главните прокурори посочват, че расовата дискриминация с добри намерения продължава да е нелегална.

„Аргументът, че различни правила трябва да управляват расовите класификации, предназначени да включват, а не да изключват ... е многократно отхвърлян.”, пишат те.

България е с най-голям дял на жените, работещи в ИКТ сектора в ЕС

Новите емотикони на Apple уважават расовите различия

Кои са най-големите компании в света по размер на приходите?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички