Кои са най-големите компании в света по размер на приходите?


Кои са най-големите компании в света по размер на приходите?
Снимка: iStock

7689

Най-големите компании в света по размер на приходите са представители както на сравнително нови, по-бързо развиващи се индустрии, така и на вече доказали се, по-бавно развиващи се сфери. Предметът на дейност на тези компании варира от електронна търговия и технологични устройства до петрол и търговия на дребно. Независимо от това, всяка компания е доминираща сила в своята индустрия.

Десетте най-големи компании в света по размер на приходите им за последните 12 месеца са представители на поразително разнообразие от индустрии. Трябва да се има предвид, че това подреждане е ограничено до компании, които се търгуват публично в САЩ или Канада, пряко или чрез американски депозитарни разписки (ADR).

Освен това, същестсуват други две компании, които биха имали място сред десетте най-големи в света, но не присъстват в това поредждане, тъй като акциите им не се търгуват публично в САЩ или Канада. Това са Saudi Aramco, държавната петролна компания на Саудитска Арабия, и State Grid, китайската държавна електрическа компания.

Топ 10 на най-големите автомобилни компании в света

Всички данни в този материал са осигурени от YCharts и са към януари 2023 година.

1. Walmart Inc. 

Приходи: 600,11 млрд. долара

Нетна печалба: 8,97 млрд. долара

Пазарна стойност: 390,66 млрд. долара

Основана през 1962 г., Walmart се превърна в един от най-големите търговци на дребно в света. Щатската компания управлява магазини с намаления, суперцентрове, квартални пазари, както и стабилна онлайн платформа.

Най-голямата петролна компания в света отчете рекордна печалба

Walmart продава голямо разнообразие от стоки, включително дрехи и облекло, стоки за дома, книги, бижута, храни и напитки, фармацевтични консумативи и автомобилно оборудване.

2. Amazon.com Inc.

Приходи: 502,19 млрд. долара

Нетна печалба: 11,32 млрд.

Пазарна стойност: 916,82 млрд. долара

Amazon е най-големият онлайн търговец на дребно в света по размер на пазарната капитализация. Компанията започва като онлайн магазин за книги и оттогава се разраства, като обхваща почти всички категории търговия на дребно. Освен че продава продукти чрез платформата си за електронна търговия, Amazon притежава дъщерни дружества, включително Whole Foods Market и компанията за домашна сигурност Ring.

Как възходът на изкуствения интелект превърна Nvidia в една от най-големите компaнии в света?

Най-бързо развиващите се сфери на дейност на Amazon са услугите за изчисления в облак, абонаментните продукти като Amazon Prime и стриймингът на филми, и други развлечения.

3. China Petroleum & Chemical Corp.

Приходи: 486,84 млрд. долара

Нетна печалба: 10,47 млрд. долара

Пазарна стойност: 60,32 млрд. долара

China Petroleum & Chemical Corp е производител и дистрибутор на различни нефтохимически и петролни продукти. Продуктите на компанията включват бензин, дизелово гориво, керосин, синтетични каучуци и смоли, реактивно гориво и химически торове, наред с други свързани предложения. Известна още като Sinopec, China Petroleum & Chemical е сред най-големите компании за преработка на нефт, газ и нефтохимически продукти в света. Тя се управлява от Държавния съвет на Китайската народна република.

4. PetroChina Co. Ltd.

Приходи: 486,40 млрд. долара

Нетна печалба: 20,89 млрд.

Пазарна стойност: 82,73 млрд. долара

Петролната и газова компания PetroChina се занимава с проучване, разработване, добив и продажба на петрол. Тя произвежда и нефтохимически продукти. PetroChina е регистрираният на борсата клон на китайската държавна компания China National Petroleum Corporation.

5. Apple Inc.

Приходи: 394,33 милиарда долара

Нетни приходи: 99,80 млрд. долара

Пазарна стойност: 2,08 трилиона долара

Apple проектира, произвежда и предлага на пазара широка гама от потребителски технологични продукти, включително смартфони, персонални компютри, таблети, преносими устройства, устройства за домашно забавление и др.

Кои са най-добре платените спортисти в света за 2023 година?

Сред най-популярните продукти на компанията са серията смартфони iPhone и серията компютри Mac. Apple изгражда и бързо развиващ се бизнес с услуги, като управлява магазини за цифрово съдържание, продава видеоигри и предоставя стрийминг услуги, като Apple+.

6. Exxon Mobil Corp.

Приходи: 386,82 милиарда долара

Нетна печалба: 51,86 млрд.

Пазарна стойност: 453,38 млрд. долара

ExxonMobil е международна петролна и газова корпорация със седалище в Тексас. Тя провежда проучвания за петрол и газ и продава продуктите в повечето страни по света. Нейните бензиностанции са позната гледка за шофьорите по целия свят, въпреки че търговските им наименования могат да бъдат ExxonMobil, Esso, Exxon или Mobil в зависимост от местността. Корпоративното име на ExxonMobil отразява сливането през 1999 г., което обедини два гиганта в индустрията.

7. Shell PLC

Приходи: 365,29 милиарда долара

Нетна печалба: 43,36 млрд.

Пазарна стойност: 204,03 млрд. долара

Базирана в Нидерландия, Royal Dutch Shell сондира, произвежда и рафинира петрол чрез своите дъщерни дружества. Освен че управлява бензиностанции по целия свят, Shell произвежда и продава горива, смазочни материали и други химикали.

8. CVS Health Corp.

 

Приходи: 315,23 млрд. долара

Нетна печалба: 3,15 млрд. долара

Пазарна стойност: 119,11 млрд. долара

CVS е интегриран доставчик на здравни услуги в областта на фармацията. Компанията управлява верига от аптеки с обекти в САЩ, както и в Пуерто Рико. Освен търговия на дребно CVS предлага услуги за управление на ползите от аптеките, услуги за поръчка на аптеки по пощата и програми за управление на заболяванията.

9. UnitedHealth Group Inc.

Приходи: 313,13 млрд. долара

Нетна печалба: 19,43 млрд. долара

Пазарна стойност: 454,09 млрд. долара

UnitedHealth Group Inc. е многонационална здравна и застрахователна компания със седалище в Минитонка, Минесота. Тя предоставя пакетни здравноосигурителни полици на компании, държавни работодатели и физически лица. Нейните здравни услуги се предоставят от мрежа от медицински групи, които предоставят здравни услуги по договор с UnitedHealth.

Бивш директор в Microsoft: Никога няма да забравя тези три урока, които научих от Бил Гейтс

В допълнение към дейността си в САЩ, UnitedHealth Group има дъщерни дружества в други държави, включително Бразилия, Индия, Ирландия, Филипините и Обединеното кралство.

10. Volkswagen AG

Приходи: 288,45 милиарда долара

Нетна печалба: 18,47 млрд.

Пазарна стойност: 85,85 милиарда долара

Германската компания произвежда, продава и ремонтира луксозни и икономични автомобили, спортни автомобили, камиони и други търговски превозни средства. Основната луксозна марка на Volkswagen е Audi.

Източник: investopedia.com

Снимки: iStock

Как държава, измъчвана от 100% инфлация, може да се окаже големият победител в добива на литий

Коя е първата европейска компания на стойност над 500 милиарда долара?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички