Как държава, измъчвана от 100% инфлация, може да се окаже големият победител в добива на литий


Как държава, измъчвана от 100% инфлация, може да се окаже големият победител в добива на литий
Снимка: iStock

11982

Докато едни държави се опитват да национализират природните си ресурси, други могат да се възползват от това и да спечелят преимдтво пред конкурентите си в световното съревнование на полето на добива на литий. Аржентина, страна измъчвана от над 100% инфлация, може да се окаже един от големите победители.

В северните планински части на Аржентина, редица проекти за добив на литий съвсем скоро ще започнат да функционират, отприщвайки вълна от продукция, която има ключово значение за производителите на електрически превозни средства по света. Очакванията са, че аржентинският добив на литий, който е основна суровина в производството на батерии, може да скочи тройно през следващите две години, предава Reuters.

Аржентина, която е четвъртият най-голям производител на литий в света и се намира в зоната на така наречения „литиев триъгълник”, привлича инвестиции от множество минни компании от Канада до Китай. Това се случва на фона на вълната от държавни решения в региона, насочени към национализация на местните индустрии за добив на литий.

Съседната страна Чили, която е топ производителят на литий в региона, обяви планове през миналата седмица за ръководен от държавата модел за публично-частно партньорство, което от своя страна може да има негативен оттенък върху инвеститорите по света. Боливия от своя страна отдавна поддържа стриктен контрол над огромните си залежи от литий, който в по-голямата си част остават все още неразработени. Мексико пък още през миналата година национализира находищата си на литий.

Чили национализира огромната си литиева индустрия

В Аржентина, въпреки че държавната енергийна компания YPF започна проучвания за находища на литий през миналата година, секторът основно се движи от частни предприятия и редовно одобряване на нови проекти, тъй като правителството се опитва да набави повече валута от износ чрез минната дейност – една от малкото светлини в тунела за закъсалата икономика на страната.

„Аржентина предоставя концесии за проекти през последните 10 години”, казва Франко Миняко, президент на Аржентинската камара на минния бизнес. „Поради това днес имаме тези нива на развитие и инвестиции в литий, както и шансът за растеж”, добавя той.

Миняко предвижда, че настоящият аржентински добив на литиев карбонат, достигащ 40 000 тона, може да скочи тройно до 120 000 тона през 2024-2025. При подобно развитие на обстоятелствата Аржентина ще изпревари Китай на това поле и ще се доближи до Чили, която понастоящем добива 180 000 тона на година.

Увеличението може да бъде подхранено от новите проекти, които скоро ще започнат да функционират, в допълнение към двата настоящи проекта, които вече произвеждат. Аржентина има шест литиеви проекта, които са в процес на реализация и 15 в напреднал етап на проучване или осъществимост, посочва Миняко.

Слeд гигантското находище на литий: Иран - втори в света по находища

Това контрастира с Чили, където индустрията е доминирана от установените играчи SQM и Albemarle, а новите проекти са малко на брой.

В Боливия правителството наскоро даде съгласие за нов проект на китайския консорциум.

Увеличението на добива в Аржентина може да дойде от два конкретни проекта – на щатската компания Livent и мина, оперирана от австралийската Allkem. Очакванията са и двата проекта да увеличат продукцията ди 42 500 тона през идните години.

Към тях може да се присъедини друг проект, притежаван от китайската Ganfeng Lithium Co и канадската Lithium Americas Corp , който се очаква през втората половина на 2023 година да стартира производство с капацитет 40 000 тона литиев карбонат.

Богати залежи, различни стратегии

Аржентина, Боливия и Чили се намират над половината световни резерви на литий. Но стратегиите за развитието се различават.

„Аржентинският литиев сектор се движи чрез децентрализация, пропазарна стратегия”, казва Бенджамин Гедан, директор за Латинска Америка в The Wilson Center, добавяйки, че за разлика от Аржентина, секторът в Боливия е бил „многократно блокиран в резултат на прекомерен държавен контрол.”

По думите му, Чили навярно е намерил „разумно средно положение” с модел, базиран на публично-частно партньорство, който ще наложи държаен мажоритарен контрол над всички нови литиеви проекти, но все пак ще остави частният бизнес да играе ключова роля.

Мексико национализира добива на литий

Вълната от държавна намеса в сектора провокира разговори сред официални лица за създаването на литиева организация, подобна на ОПЕК, но според анализатори това е нереалистично с оглед разликите между различните модели, прилагани в отделните страни и нивата на развитие.

Аржентина от своя страна е изправена пред предизвикателства, сред които икономическа криза, висока инфлация и капиталов контрол, което прави ситуацията сложна за бизнеса, докато в същото време страната е изправена пред избори през октомври, придавайки политическа несигурност на цялата картинка.

Проектите за добив на литий обаче могат да донесат редица ползи и дори да провокират изпреварване на основни конкуренти. Според анализатори, има малка вероятност Аржентина да изпревари Чили, но някои се целят високо.

Китай и Русия хвърлиха око на природните богатства на Афганистан

„Днес Чили произвежда и изнася много повече литий от Аржентина“, каза Натача Изкиердо, анализатор в консултантската компания ABCEB. „Но ако проектите, които имаме тук днес, се осъществят, Аржентина може да я изпревари.“

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички