Чили национализира огромната си литиева индустрия


Чили национализира огромната си литиева индустрия
Снимка: iStock

3347

Президентът на Чили Габриел Борич обяви в четвъртък тази седмица, че планира да национализира огромната литиева индустрия на страната с цел засилване на икономиката и опазване на околната среда. Чили е вторият най-голям производител на литий в света и страната с най-големи резерви. Металът е ключова суровина за батериите, използвани в електрическите автомобили.

Шокиращият ход предвижда с времето контролът над литиевата индустрия в Чили да бъде прехвърлен от гигантите SQM и Albemarle към отделна компания, държавна собственост, предава Reuters.

Новината представлява ново предизвикателство пред производителите на електрически превозни средства в набавянето на суровини за батерии, след като все повече страни започнаха да прилагат мерки в защита на природните си ресурси. Мексико национализира залежите си от литий през миналата година, а през 2020 година Индонезия забрани износа на никелова руда, която също е ключов елемент в производството на батерии.

„Това е най-добрият шанс да имаме преход към устойчива и развита икономика. Не можем да си позволим да го прахосаме.”, посочи Борич по време на телевизионно обръщение към гражданите на страната.

Мексико национализира добива на литий

Договорите в сектора ще бъдат сключвани в бъдеще единствено под формата на публично-частно партньорство с държавен контрол, добавя той.

Правителството няма да прекрати действащите договори, но се надява частните компании да бъдат отворени към държавно участие преди изтичането на споразуменията, казва Борич, без да назовава конкретно компаниите Albemarle и SQM, които са съответно първият и вторият най-голям производител на литий в света.

Договорът на SQM е до 2030 година, а този на Albemarle изтича през 2043 година.

SQM (Sociedad Quimica Y Minera de Chile) и Albemarle са доставчици на Tesla, LG Energy Solution и други производители на електромобили и батерии.

Albemarle посочват, че обявлението „няма да има материално въздействие върху нашия бизнес” и компанията ще продължи разговорите за инвестиции в бъдещия растеж и използването на нови технологии в Чили.

SQM не са били достъпни за непосредствен коментар.

Как ще се промени автомобилният свят до 2040 година

Южнокорейският производител на батерии SK On, който има дългосрочен договор за доставка със SQM, посочва, че ще наблюдава развитието и ще отговори с дългосрочен поглед над ситуацията.

Обявлението на Чили не провокира обръщане на цените на лития, който поевтиня с над 70% спрямо пиковете от ноември, основно поради спад на търсенето на електромобили в Китай – най-големият автомобилен пазар в света.

Най-търгуваните фючърси върху цената на литиевият карбонат на борсата Wuxi Stainless Steel Exchange в Китай поевтиняха с 3.4%.

Гигантът Rio Tinto инвестира 2 милиарда евро в мина за литий в Сърбия

„Когато или ако производителите на батерии подновят договорите си с фирмите за литий в Чили, договорните условия могат да станат по-трудни спрямо това, което са били в миналото, когато е нямало държавно участие”, коментира Чо Хюнрюл, анализатор в Samsung Securities.

Ходът на Чили може да засили бъдещите инвестиции в литий в други страни, включително Австралия, която е най-големият производител на суровината в света, смятат анализатори.

Стабилността на политиката е много важна за всеки минен проект… юрисдикции с благоприятна регулаторна рамка за минни компании като Австралия могат да бъдат местата, където се инвестират допълнителни средства, става ясно от думите на Харш Бардия, анализатор в звеното JBWere, част от Националната банка на Австралия.

Ролята на Codelco

По думите на Борич, държавната компания Codelco, която е най-големият производител на мед в света, ще има задачата да намери най-добрият път напред за държавната литиева компания. Президентът на страната ще потърси одобрението на плана от Конгреса през втората половина на тази година.

Codelco и държавната минна компания Enami ще получат договори за проучване и извличане в зони, където понастоящем има частни проекти, преди националната литиева компания да бъде създадена.

Слeд гигантското находище на литий: Иран - втори в света по находища

Специален отдел ще бъде посветен на усъвършенстване на технологията за минимизиране на въздействието върху околната среда, включително залагане на директно извличане на литий за сметка на технологията, разчитаща на изпарителни басейни.

Частната компания Summit Nanotech Corp, която разработва технология за директно извличане на литий, приветства обявлението.

По думите на Борич, Чили ще се стреми да защитава биоразнообразието и да споделя ползите от минни бизнес с местните и околни общности.

„Днес представяме национална стратегия за лития, която е технически солидна и амбициозна”, посочи Борич, добавяйки, че планът ще изгради една държава „която разпределя благосъстоянието, което всички генерираме, по по-справедлив начин”.

Tesla изгражда нов завод за батерии Megapack в Китай

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички