Tesla изгражда нов завод за батерии Megapack в Китай


Tesla изгражда нов завод за батерии Megapack в Китай
Снимка: iStock

2360

Tesla ще открие нов завод в Шанхай, Китай, способен да произвежда 10 000 енергийни продукта с марката Megapack на година. Новата мощност трябва да подкрепи продукцията на завода за батерии Megapack на компанията в Калифорния, САЩ, съобщиха от Tesla чрез публикация в социалната мрежа Twitter през уикенда, предава Reuters. За новината първа съобщи китайската държавна медия Xinhua.

Автомобилният производител на милиардера Илон Мъск ще започне изграждането на завода през третото тримесечие, а производството се планира да стартира през второто тримесечие на 2024 година, съобщава Xinhua от церемонията по подписването на инвестицията, проведена в Шанхай.

BMW с принос към кръговата икономика - ще рециклира батерии в Китай

Идващата като допълнителна мощност към съществуващия завод за електромобили на компанията в Шанхай, новата мощност първоначално ще произвежда 10 000 Megapack батерии на година, равняващи се на хранилище за около 40 гигаватачаса енергия. Продукцията ще бъде предназначена за глобалния пазар, посочват от Xinhua.

Илон Мъск планира да построи утопия в Тексас - собствен град за служителите си

Чрез новия завод в Шанхай, Tesla ще се опита да се възползва от водещата в света китайска верига за доставки на батерии, за да повиши продукцията си, като същевременно съкрати разходите за производство на своите литиево-йонни батерии Megapack, на фона на прехода по света към възобновяемата енергия.

Tesla генерира по-голямата част от приходите си от бизнеса с електрически коли, но Мъск цели да разшири обхвата на своите бизнеси със соларна енергия и батерии до подобен размер.

Китайският гигант в производството на батерии CATL също задълбочава своята колаборация с клиенти, включително Tesla, при доставките на батерии за съхранение на енергия, които според председателя на борда на директорите на компанията Робин Женг ще имат по-голям пазар от батериите, предназначени за електромобили.

Понастоящем Tesla има завод за Megapack батерии в Латроуп, Калифорния, способен да произвежда 10 000 единици на година.

Компанията започна да произвежда коли от серията Model 3 в Шанхай през 2019 година, като разполага с капацитета да изкарва по 22 000 броя седмично.

Братът на Илон Мъск продаде акции на Tesla за 17 млн. долара

Tesla планира да разшири завода си в Шанхай, който е най-продуктивната мощност в цялото портфолио на компанията, добавяйки годишен капацитет от 450 000 единици, според информация на Reuters от миналия май.

Американската компания обаче е изправена пред нарастващи наличности в Шанхай, след като търсенето започна да отслабва през третото тримесечие, което доведе до агресивни съкращения в цените на основни пазари по света през януари.

Растежът в продажбите на електромобили в Китай, който е най-големият автомобилен пазар в света, се забави до 20.8% през първите два месеца на 2023 година, спрямо ръст от 150% през същия период на миналата година.

Най-голямата мюсюлманска страна в света сваля ДДС за продажба на електромобили до 1%

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички