Братът на Илон Мъск продаде акции на Tesla за 17 млн. долара


Братът на Илон Мъск продаде акции на Tesla за 17 млн. долара
Снимка: Getty Images

3465

Братът на Илон Мъск, който е част от борда на директорите на Tesla, упражни правото си върху опции за закупуване на акции през тази седмица, което му позволи да генерира нетни приходи в размер на 17 млн. долара след продажбата на въпросните акции на пазара.

Обикновено подобна трансакция не само би била доста спорна, но и често невъзможна, пише изданието Fortune.com, цитирано от Yahoo finance. 

Това е така, защото Кимбал, по-малкият брат на изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск, има достъп до информация, свързана с пазара и би следвало да бъде възпрепятстван от период на забрана вътрешни лица да продават акции преди обявяването на тримесечните финансови резултати на компанията, насрочено за 19 април.

От документация, подадена пред щатския борсов регулатор, публикувана в средата на тази седмица, става ясно, че ресторантьорът и основател на компания, занимаваща се с хидропоника, е наредил сделката още преди четири месеца през декември, под условията на така наречения план 10b5-1.

Илон Мъск планира да построи утопия в Тексас - собствен град за служителите си

Той освобождава вътрешните лица да продават акции независимо от предстоящи ключови събития, когато имат достъп до съществена информация, която не е публична, каквито са финансовите резултати на Tesla за първото тримесечие.

Според плана, Tesla посочват, че в понеделник тази седмица Кимбъл Мъск е упражнил правото си върху опции за акции, изтичащо през юни 2025 година, което му дава правото да придобие 100 000 книжа на цена от 24.73 долара за брой, което представлява отстъпка от близо 90% спрямо предходната цена при затваряне.

След това той е продал целия пакет акции в 11 различни блока на цени между 192.79 долара и 202.64 долара за брой, генерирайки нетни приходи в размер на над 17 млн. долара, оставяйки само с 1.6 млн. акции.

Тази продажба отваря стари рани за Tesla.

Кимбал Мъск;    Снимка: Getty Images

Вътрешните лица в Tesla многократно използваха акциите на компанията като тяхна лична касичка след като първата COVID вълна предизвика рязко поскъпване, което позволи пазарната капитализация на компанията да нарасне с бързи темпове, изпреварвайки останалите автомобилни концерни и превръщайки Tesla в една от компаниите с внушителна пазарна стойност.

Продажби на акции на Tesla от вътрешни лица

През последните години, директори и представители на висшия мениджмънт на Tesla, включително самият Илон Мъск, се появяват на пазара единствено чрез спорадични разпродажби на акции, което конкретно вреди на тяхната предавана база от инвеститори на дребно.

200 милиарда загуба: Илон Мъск изгуби космическа сума

Това предполага, че вътрешни лица в компанията не вярват, че Tesla предлага достатъчно атрактивна възвръщаемост върху техния капитал - мнение, затвърдено откакто Мъск изглежда е забравил коментарите си от октомври, че бордът ще обмисли обратно изкупуване на акции.

Последният път, в който вътрешни лица в Tesla изразиха достатъчно увереност да придобият акции на компанията на пазарни цени бе преди старта на пандемията, когато стойността на производителя на електрически коли възлизаше на 1/5 от настоящото ниво.

По това време Илон Мъск придоби акции на стойност 10 млн. долара, а Лари Елисън вложи в книжа на стойност 1 млрд. долара като част от вдигането на капитала на Tesla с 2 млрд. долара през февруари 2020 година.

През последната година и половина, изпълнителният директор на Tesla всъщност е основен продавач на акции на пазара.

Защо възходът на изкуствения интелект притеснява Илон Мъск?

Общата стойност на освободените от него акции достига близо 40 млрд. долара, използвани първо за покриване на федерални данъци и после за финансиране на сделката за придобиване на Twitter през октомври миналата година.

Илон Мъск;    Снимка: Getty Images

След като акциите на Tesla започнаха да поевтиняват, докосвайки 2-годишни дъна, анализаторите започнаха да настояват Мъск да спре с продажбата на книжа на компанията, тъй като вреди на инвеститорите си.

В резултат на това, той обеща в края на декември да не продава акции поне през тази година.

Въпреки че Кимбал Мъск може и да живее в сянката на своя далеч по-успешен брат, той се радва на неохотно уважение както сред биковете, така и сред мечките за необичайни си тайминг на продажби на акции.

Мъск: Новите заводи на Tesla в Германия и Тексас губят милиарди

През ноември 2021 година, по-младият брат на Мъск продаде 88 500 акции на Tesla на стойност приблизително 100 млн. долара, уцелвайки по перфектен начин пика на щатския капиталов пазар.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички