200 милиарда загуба: Илон Мъск изгуби космическа сума


200 милиарда загуба: Илон Мъск изгуби космическа сума
Снимка: Getty Images

14316

Шефът на Tesla, SpaceX и Twitter Илон Мъск постави нов рекорд. След като се превърна в най-богатия човек в света, печелейки десетки милиарди по време на пандемията, ситуацията се преобърна и ексцентричният бизнесмен се лиши от огромна част от богатството си.

За малко повече от година - от ноември 2021 г. до днес - 51-годишният предприемач е загубил безпрецедентните 200 милиарда долара, според Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Преди 14 месеца Мъск е притежавал 340 милиарда долара. В момента състоянието му се оценява на 137 милиарда долара, което му коства и титлата за най-богатия човек в света. Авторитетното списание Forbes също свали Мъск от първото място в класацията си за милиардери през декември. Кои са най-богатите хора в света за 2022 година?

Той бе изпреварен от шефа на френския гигант в производството на луксозни стоки LVHM - Бернар Арно, чието състояние е 162 милиарда долара, пише DPA. Кой е Бернар Арно, новият най-богат човек в света?

Мъск, който управлява производителят на електромобили Tesla и космическата компания SpaceX, купи Twitter за 44 милиарда долара през октомври след няколкомесечна "гонитба". Това съвпадна с продължаващо обезценяване на акциите на Tesla, което не се смята за случайно. Мъск продава акции, за да плати милиарди долари данъци

Мъск се пошегува за загубата на пари в Twitter през ноември.

- "Как се прави малко състояние в социалните медии?"

- "Започнете с голямо."

Милиардерът предприемач е използвал социалната мрежа, за да прокарва политиката си, което го прави до голяма степен непопулярен сред прогресивните хора, които са склонни да подкрепят бизнеси като Tesla, които насърчават алтернативната енергия.

Tesla отчита 65% спад в стойността на акциите през 2022 г., завършен от рязък спад от 44% през декември. Засега милиардерът удря на камък в опитите си да върне Twitter към добрите времена и печалбите.

Създателят на Amazon Джеф Безос стана първият човек със състояние над 200 милиарда долара през април 2021 г., което го изстреля на върха сред най-богатите. Мъск е единственият друг, който е достигал тази цифра. Състоянието на Безос в момента се оценява на 107 млрд. долара след огромния срив в пазарната стойност на Amazon. Amazon с ужасен рекорд: изгуби 1 трилион долара

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Топ милиардерите внезапно обедняха

1,4 трилиона долара загубиха най-богатите в света

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички