Защо САЩ иска да забрани TikTok?


Защо САЩ иска да забрани TikTok?
Снимка: Getty Images

2837

Губернаторът на американския щат Монтана Грег Джанфорте подписа законопроект за забрана на притежаваната от китайска компания социална платформа Tik Tok. Регулацията забранява оперирането на платформата в границите на щата, като целта е „защита на жителите на Монтана” от предполагаем китайски шпионаж. По този начин Монтана се превръща в първия американски щат, приел ефективна забрана на популярното приложение за споделяне на кратки видеоклипове.

Какви обаче са конкретните обвинения на САЩ срещу компанията зад приложението и нейният собственик ByteDance?

Управлението на TikTok е подчинено на китайското правителство

Директорът на ФБР Крис Рей посочи през ноември, че TikTok представлява риск за националната сигурност, добавяйки, че от китайски компании се изисква като цяло „да правят каквото иска китайското правителство по отношение на споделянето на информация или функционирането като инструмент на китайското правителство.”, пише Reuters.

През месец март членове на Конгреса заявиха, че китайското правителство има „златна акция” в ByteDance, което му дава власт над TikTok. От TikTok от своя страна посочиха, че „субект, свързан с китайското правителство, притежава 1% от дъщерно дружество на ByteDance, Douyin Information Service“, добавяйки, че холдингът „няма отношение към глобалните операции на ByteDance извън Китай, включително TikTok“.

TikTok може да се използва за влияние върху американците

Рей от ФБР посочи още, че операциите на TikTok в САЩ засилват притесненията относно националната сигурност, тъй като китайското правителство може да използва приложението за споделяне на клипове, за да оказва влияние върху потребителите или да контролира техните устройства.

Рисковете включват „възможността китайското правителство да използва (TikTok) за контрол над събирането на данни на милиони потребители или контрол над алгоритъма за препоръчвания, който може да бъде използван за оказване на влияние върху операциите”, казва Рей пред щатските законотворци.

Къде още забраниха TikTok на държавните служители?

Директорът на Агенцията за национална сигурност Пол Накасон посочи през март, че се притеснява относно събирането на данни от TikTok, алгоритъмът, използван за разпръскване на информация до потребителите, и „контролът върху това кой има алгоритъма.”

Той твърди, че платформата TikTok може да даде възможност за мащабни операции за влияние, тъй като TikTok може проактивно да влияе на потребителите и също така може да „изключи съобщението“.

TikTok посочват, че „не позволява на никое правителство да влияе или променя неговия модел на препоръчване.”

TikTok ще предаде данните на американците на китайски правителствени служители

Законотворците в САЩ твърдят, че китайското правителство може да принуди ByteDance да сподели данните на потребителите на TikTok по силата на закон за националното разузнаване от 2017 година.

TikTok посочва, че тъй като е регистриран в Калифорния и Делауеър е обект на щатските закони и регулации.

Гръцкият премиер забрани TikTok на министрите си

Изпълнителният директор на TikTok посочва, че компанията никога не е споделяла и няма и да споделя данни от САЩ с китайското правителство.

Използването на TikTok вреди на психичното здраве на децата

През март 2022 година осем щата, включително Калифорния и Масачузетс, стартираха разследване дали TikTok предизвиква вреди върху физическото или психическо здраве на младите хора и както знае компанията относно ролята си в този казус.

Разследването бе фокусирано върху това как TikTok усилва ангажираността на потребителите, включително предполагаемото увеличаване на времето, прекарано в платформата и честотата на използване.

От TikTok посочват, че са предприети множество стъпки, „за да гарантира, че тийнейджърите под 18 години имат безопасно и приятно изживяване в приложението, и много от тези мерки налагат ограничения, които не съществуват в сравними платформи“.

TikTok шпионира журналисти

През декември ByteDance посочи, че двама служители неправилно са имали достъп до потребителските данни в TikTok на двама журналисти.

И Австралия забрани TikTok на правителствени устройства

Служители на ByteDance са имали достъп до информацията като част от неуспешно разследване на течове на информация от компанията по-рано през тази година, като се са опитвали да установят евентуални връзки между двама журналисти, бивш репортер на BuzzFeed и репортер на Financial Times, и служители на компанията.

Човек, запознат с казуса, посочва пред Reuters, че четирима служители на ByteDance, които са били замесени в инцидента, са уволнени, включително двама в Китай и двама в САЩ. Представители на компанията посочват, че ще бъдат предприети допълнителни мерки за защита на потребителската информация.

Американски киберексперт: TikTok е "троянският кон" на Китай

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички