Американски киберексперт: TikTok е "троянският кон" на Китай


Американски киберексперт: TikTok е "троянският кон" на Китай
Снимка: iStock

3063

Популярното приложение за споделяне на видеоклипове TikTok е „троянският кон“ на Китай и е дългосрочен стратегически проблем за киберсигурността. Това заяви ръководителят на звеното за киберсигурност на Агенцията за национална сигурност на САЩ Роб Джойс.

Според Джойс е от решаващо значение правителството на САЩ да наблюдава китайската компания майка на TikTok – ByteDance, за да се избегне инцидент със сигурността „след пет, десет или двадесет" години, за разлика от непосредствена, „тактическа" заплаха. 

„Защо бихте вкарали троянския кон в крепостта? Защо да внасяте тази възможност в САЩ, когато китайците могат да манипулират данните, които виждаме, за да включат нещата, които искат да представят на нашето население – материали, които водят до разделение – или да премахнат нещата, представящи ги в лоша светлина, и които не биха искали да бъдат изложени пред американския народ“, попита Джойс в понеделник на конференцията Silverado Accelerator в Напа, Калифорния, цитиран от Bloomberg. TikTok е заплашен от общонационална забрана в САЩ 

Политиците и експертите по киберсигурност многократно са изразявали опасения, че компанията майка на TikTok има голям поглед върху 150-те млн. месечни потребители в САЩ, и смятат, че предприетите от приложението мерки за разделяне на данните, не са достатъчни, за да ги предпазят от любопитното правителство в Пекин.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Дзъ Чъу беше изслушан в комисия на Камарата на представителите на САЩ и се опита да защити компанията си от забрана или принудителна продажба заради опасения, че приложението може да е проблем за сигурността. TikTok не е агент на Китай, уверява собственикът му

По време на изслушването Чъу заяви, че TikTok не представлява по-голям риск от гигантите в областта на социалните медии като YouTube на Google и Instagram на Meta Platform, като твърдеше, че компанията му е въвела повече предпазни мерки от всеки от западните си конкуренти заради отдавнашни подозрения. Все пак призна, че служителите на китайската ByteDance имат достъп до потребителските данни на гражданите на САЩ. „Нова програма, наречена „Тексас“, трябва да предотврати това в бъдеще“, обеща Шоу Дзъ Чъу.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В поредна европейска страна забраниха TikTok

Парламентът на Великобритания също забрани TikTok

И на Острова забраняват TikTok

Поредна страна също забрани TikTok 

Европейската комисия забрани TikTok на служителите си

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички