И Нова Зеландия забрани използването на TikTok на правителствени устройства


И Нова Зеландия забрани използването на TikTok на правителствени устройства
Снимка: iStock

6543

Нова Зеландия обяви, че ще забрани TikTok на устройства с достъп до правителствената мрежа на страната заради опасения за киберсигурността. Тя стана поредната страна, която ограничава използването на приложението на устройства, свързани с правителството, предава Reuters.

В световен мащаб се засилиха опасенията, че китайските власти могат да имат достъп до данни за местоположението и контактите на потребителите през ByteDance, компанията майка на TikTok.

Тези опасения бяха ярко подчертани тази седмица, когато администрацията на Джо Байдън поиска китайските собственици на TikTok да се откажат от дяловете си или приложението ще бъде забранено в САЩ. TikTok е заплашен от общонационална забрана в САЩ

До края на март в Нова Зеландия TikTok ще бъде спрян на всички устройства, които имат достъп до парламентарната мрежа.

Лидерът на парламентарната служба Рафаел Гонзалес-Монтеро пише в имейл до Reuters, че решението е взето след съвет от експерти по киберсигурност и дискусии в правителството и с други страни. „Въз основа на информацията службата установи, че рисковете са неприемливи в настоящата парламентарна среда в Нова Зеландия“, смята той.

По думите на говорителя могат да се направят специални уговорки за тези, които имат нужда от приложението, за да вършат работата си.

Премиерът Крис Хипкинс заяви, че Нова Зеландия работи различно от други държави. „Службите и агенциите следват съветите (на Правителственото бюро за комуникационна сигурност) по отношение на политиките за ИТ и киберсигурност… ние нямаме общ подход в публичния сектор“, посочва той.

Министърът на отбраната и Министерството на външните работи и търговията на Нова Зеландия обявиха, че вече са въвели забраната за ползване на TikTok на служебни устройства. Говорител на Отбранителните сили на Нова Зеландия посочва в имейл до Reuters, че това е „предпазен подход за защита на безопасността и сигурността“ на персонала.

Великобритания забрани приложението на правителствените смартфони, а решението моментално влезе в сила. Държавните агенции в САЩ също трябва до края на март да изтрият приложението от служебните устройства. И на Острова забраняват TikTok

TikTok заяви, че вярва, че скорошните забрани са основани на „фундаментално погрешни схващания“ и са водени от по-широките геополитически въпроси. Компанията допълва, че е похарчила над 1,5 млрд. долара в опита си да гарантира сигурността на данните и отхвърля обвиненията в шпионаж. TikTok инвестира милиарди в центрове за данни в Европа

В отговор на въпрос относно забраната на TikTok във Великобритания и Нова Зеландия, говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин коментира, че двете страни трябва „да спрат да разширяват и да злоупотребяват с концепцията за национална сигурност, както и да осигурят справедлива и недискриминационна среда за компании от всички страни“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Американците скоро може да бъдат лишени от TikTok

Европейската комисия забрани TikTok на служителите си

Забраниха и на евродепутатите да използват TikTok

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички